(recept
si oblíbilo 96 návštěvníků)
Založení kvásku pro domácí chleby
Potřebné ingredience
. Pro založení kvásku potřebujeme žitnou chlebovou mouku a vlažnou vodu.
Postup přípravy
Na přípravu kvásku je potřeba tři dny čas...
1. den (založení kvásku)
Do misy nasypeme 4 lžíce žitné mouky a přilijeme 100 vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca 30 °C, rozhodně ne více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne.
2. den (1. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme , přidáme opět 2 lžíce žitné chlebové mouky 50 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto není nakyslé, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě – to už by mělo být nakyslé určitě.
3. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka...
1. den (založení kvásku)
Do misy nasypeme 4 lžíce žitné mouky a přilijeme 100 vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca 30 °C, rozhodně ne více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne.
2. den (1. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme , přidáme opět 2 lžíce žitné chlebové mouky 50 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až máme opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto není nakyslé, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě – to už by mělo být nakyslé určitě.
3. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka...
Žitná chlebová mouka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
15. 7. 2016, 15:46
Paluna
(upraveno)
15. 7. 2016, 14:13
ilci22
(upraveno)
14. 2. 2012, 22:49
Moc děkuji za receptík. Hned vyzkouším.
IrenaB1
(upraveno)
17. 3. 2011, 20:07
Dobrý večer, mám prosbičku, mohl by, prosím, někdo napsat recept na domácí chléb s využitím tohoto kvásku??? Manželovi ty kvasnicové nechutnají, prý to není ono, chybí mu tam údajně " ten klasický chlebový kvásek" , tak to chci vyzkoušet. Dá se kvásek použít do jakéhokoli chleba místo kvasnic? Pokud máte některá recept s použitím kvásku chuťově podobný klasické Šumavě, budu vám moc vděčná.Jdu založit kvásek a budu doufat, že mi do 3 dnů někdo odpoví... Irena
tomtyna
(upraveno)
18. 3. 2011, 18:41
@IrenaB1
Dobrý večer Irenko tady máte receptík http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=98262&user=85818 at se vám daří pěkný večer Mirka
IrenaB1
(upraveno)
23. 3. 2011, 13:47
@tomtyna
Dobrý den Mirko, moooc díky a super recept. Jediný recept, který mi doma prošel a navíc s pochvalou !!! Peču skoro každý den . Ještě jednou díky, mějte se krásně.Irena
Leskot
(upraveno)
19. 2. 2011, 20:22
Ahoj, Mirka chcem sa spýtať - keď použijem tento kvások, droždie sa už nedáva? Ešte som nepiekla chlebík s použitím kvásku a veľmi rada by som to vyskúšala ďakujem vopred
Šmodrchlík
(upraveno)
3. 3. 2011, 10:20
@Leskot
Snad nevadi, kdyz odpovim ja. Ne, drozdi se uz nepouziva. Toto je stary zpusob peceni chleba z zitne mouky, ktera "neumi" jinym zpusobem nakynout, proto se pro ni musi kvasek vypestovat zvlast... Manzel to u nas dotahl k dokonalosti a vyrobil kvasku terarium lepsi nez ma nas had...
Leskot
(upraveno)
3. 3. 2011, 19:44
@Šmodrchlík
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď teraz už vyskúšam aj pečenie chlebíka s kváskom - už sa na to veľmi teším