(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Želatinová potahovací hmota podle Markéty Z. (Makka) ID 15189
Potřebné ingredience
viz. recept u paní Markéty, akorát jsem místo medu dala glukozu, takže hmota je opravdu sněhově bílá
Postup přípravy
Na začátku jsem dala málo cukru, hmota byla super extra lepivá! Přidání cukru tento problém brzy vyřešilo (jen jestli jsem ho tam pak nedala až moc, po více zkušenostech bych to měla asi vychytanější). Jak píše paní Markéta v receptu, ze kterého jsem čerpala http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88523 hodně pomáhá "mydlit" ruce omegou. Napíšu hodnocení této hmoty versus varna, protože jsou obě cenově na stejné úrovni.
Želatinová hmota se mi poměrně pracněji probarvovala (oproti varně). Konzistencí mi připomínala cukroví "žužu" (teď se myslím obdobné prodává jako Marshmallow). Do jemných kytek bych se asi nepouštěla. Jde rozválet na dost tenkou vrstvu a celkem snadno se s ní modelují postavičky, předměty, výborně se do ní obtiskuje patchwork /cihličky atp./, výborně se mi s ní vykrajovala čísla). Navíc se dá doma vyrobit zcela bílá! Ale případný zbytek v lednici nevydrží dlouho, hmota se pak rozpadá, nedá se zformovat.
Varna je ještě méně pracnější na výrobu. Chuťově se mi zdá lepší (i na dortu). Rozvaluju ji však na silnější plát a i tak je to riziko (viz dort prsa). Má nažloutlou barvu, takže při barvení s ní nejdou udělat některé barvy hezké. Ale moje předcházející dorty srdce ke 20. a 70. narozeninám, myslivecké, oboje prsa (mimo bílé podprsenky) jsou s ní potažené. Z varny bych kytku ani postavičku určitě nevytvořila. Pokud mi kousek zbude a zapomenu na ni v lednici, tak tam bez úhony vydrží i nějaký týden (dokud ji starší syn nesní :) ).
Do obou hmot jsem přidala buď Pastu Damu nebo WI, ale maximálně tak 25% z váhy domácí hmoty.
Můj závěr - želatinová hmota i varna budou u mě určitě favoritky. Podle potřeby si zvolím tu či onu. Kupované hmoty (Pasta Dama nebo WI) budu zatím vždy přidávat, případně používat např. wiltoňák na drobné kytičky atp..
Ještě moje zkušenost s domácím "mléčným marcipánem". Potahovala jsem s ním úplně první dort srdce a zelený s krtečkem. Nemám doma na pomoc při zadělávání pekárnu a ručně se mi to zdá hodně moc náročné. Zkoušela jsem i salkovou hmotu. Ze sušeného mléka i salka hmoty vychází dost draho, takže preferuju o mnoho méně pracnější a cenově mnohem výhodnější želatinovou hmotu a varnu. Ochutnaly i kamarádky a jim oproti mě želatinová chutnala nejvíc.
Želatinová hmota se mi poměrně pracněji probarvovala (oproti varně). Konzistencí mi připomínala cukroví "žužu" (teď se myslím obdobné prodává jako Marshmallow). Do jemných kytek bych se asi nepouštěla. Jde rozválet na dost tenkou vrstvu a celkem snadno se s ní modelují postavičky, předměty, výborně se do ní obtiskuje patchwork /cihličky atp./, výborně se mi s ní vykrajovala čísla). Navíc se dá doma vyrobit zcela bílá! Ale případný zbytek v lednici nevydrží dlouho, hmota se pak rozpadá, nedá se zformovat.
Varna je ještě méně pracnější na výrobu. Chuťově se mi zdá lepší (i na dortu). Rozvaluju ji však na silnější plát a i tak je to riziko (viz dort prsa). Má nažloutlou barvu, takže při barvení s ní nejdou udělat některé barvy hezké. Ale moje předcházející dorty srdce ke 20. a 70. narozeninám, myslivecké, oboje prsa (mimo bílé podprsenky) jsou s ní potažené. Z varny bych kytku ani postavičku určitě nevytvořila. Pokud mi kousek zbude a zapomenu na ni v lednici, tak tam bez úhony vydrží i nějaký týden (dokud ji starší syn nesní :) ).
Do obou hmot jsem přidala buď Pastu Damu nebo WI, ale maximálně tak 25% z váhy domácí hmoty.
Můj závěr - želatinová hmota i varna budou u mě určitě favoritky. Podle potřeby si zvolím tu či onu. Kupované hmoty (Pasta Dama nebo WI) budu zatím vždy přidávat, případně používat např. wiltoňák na drobné kytičky atp..
Ještě moje zkušenost s domácím "mléčným marcipánem". Potahovala jsem s ním úplně první dort srdce a zelený s krtečkem. Nemám doma na pomoc při zadělávání pekárnu a ručně se mi to zdá hodně moc náročné. Zkoušela jsem i salkovou hmotu. Ze sušeného mléka i salka hmoty vychází dost draho, takže preferuju o mnoho méně pracnější a cenově mnohem výhodnější želatinovou hmotu a varnu. Ochutnaly i kamarádky a jim oproti mě želatinová chutnala nejvíc.
šla jsem na jistotu a zcela jsem se inspirovala u Martiny Lupitky, Marti díky moc za Tvoje bezvadné postupy :),
se želatinovou hmotou šlo tohle tvoření jak po másle (včetně číslice a písmen)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ivette
(upraveno)
19. 4. 2012, 15:12
Zdravím chci se zeptat kolik jste dala glukozy? jestli stejně jako je v receptu medu...nebo jiné množství?
iwuskka17
(upraveno)
28. 10. 2011, 18:00
kde sezenu glukozu prosim?,dekuji
GabkaJ
(upraveno)
3. 11. 2011, 20:22
@iwuskka17
Ivi, zkuste tento dotaz někde v diskuzích. Dívala jsem se, že jste z oblasti Znojmo, určitě tam budete mít nějaké prodejny s cukrářskými věcmi. U nás to vede paní ve zdravé výživě, je schopná sehnat cokoliv. Jinak se dá objednat např. z Gostolu (obchod u voj. nem. v Brně). Jednou jsem ji tam kupovala, značku Wilton. Ale byla dost drahá a zdají se mi stejné (u nás ji paní rozvažuje, tedy rozlévá např. do třetinkových zavařovaček).
krasajda
(upraveno)
15. 11. 2010, 7:42
GabkaJ
(upraveno)
15. 11. 2010, 0:08
Holky, abych aspoň zčásti uspokojila Vaši zvědavost, tak zatím vkládám fotku výsledku. Detaily dopíšu později. Jen v rychlosti - zase jsem jako k varně přidala kousíček WI.
zuza1510
(upraveno)
14. 11. 2010, 22:57
tak to já budu taky nedočkavá na výsledek
GabkaJ
(upraveno)
15. 11. 2010, 21:15
@zuza1510
Zuzi, do postupu přípravy jsem připsala zkušenost s hmotou.
(Gabriška)
(upraveno)
14. 11. 2010, 11:01
Gabčo, vypadá to dobře Pak pisni, jak se s tím pracovalo a jak chutnala.Jsem zvědavá a třeba bych taky vyzkoušela
GabkaJ
(upraveno)
15. 11. 2010, 21:16
@(Gabriška)
Gábi, už jsem to připsala do postupu výroby.
Makka
(upraveno)
14. 11. 2010, 10:40
Gabi vypada naprosto dokonale, jsem moc zvedava jak se Vam s ni bude pracovat. Držím pěsti a napište pak jak to dopadlo. Markéta
GabkaJ
(upraveno)
15. 11. 2010, 21:16
@Makka
Markéto, už je to v postupu výroby