Francouzský koláč "číňan" - PLNÁ VERZE!
Potřebné ingredience
100 g mléka, 100 g měkkého másla, 2 rozšlehaná vejce, 400 g hladké mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky droždí. Na krém: 2 - 3 žloutky, 1 vanilkový pudink, 50 g cukru, 250 ml mléka. Čokoláda, lžíce cukru, trochu vody (cukr a voda jsou na potírání)
Postup přípravy
Těsto: uvedené suroviny se dají do pekárny (program těsto) - ať se holka snaží :-) - my si zatím připravíme krém .....
Krém: žloutky třeme s cukrem (použila jsem ruční el. šlehač), když je směs bílá přisypeme pudinkový prášek. Mezitím si dáme svařit mléko. Když máme důkladně promícháno, přilijeme trochu horkého mléka a znovu mícháme, abychom získali hmotu bez žmolků - postupně přilijeme zbývající mléko. Dáme na sporák a necháme přejít varem - pozor, hmota začne hodně houstnout. Myslela jsem, že budu míchat lžící jako klasický pudink, ale raději jsem na to vzala znovu šlehač, aby mi tam nezůstaly žmolky. Potom odstavíme, promícháme a přikryjeme fólii (opatření proti škraloupu). Vznikl mi opravdu krém, který neztuhl tak jako pudink a dal se hezky rozetřít.
z těsta vyválíme placku a posypeme např. nastrouhanou čokoládou
srolujeme a nakrájíme špalíčky - vyšlo mi jich 12
naskládáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, necháme ještě nakynout, potíráme sladkou vodou, pečeme asi 25 minut na 180 st.
a upečeme - mizely hoooodně ryhle :-)
Už téměř hotový krém - měla jsem poměrně malá vajíčka, takže příště dám buď 3 žloutky nebo o trochu méně pudinkového prášku.
Pomazaná placka, posypaná strouhanou čokoládou.
"Nová verze" - ještě to není úplně ono, ale zatím každému chutnalo :-) Sladkou vodou jsem potřela před pečením, jednou během pečení a naposledy hned po vyndání z trouby. Příště chci ještě zkusit to, že hotového "číňana" potřu polevou z moučkového cukru. A dnes jsem podle rady Toncka dala hladkou mouku .... nevím, nevím, příště zkusím znovu tu polohrubou - přišlo mi, že se to posledně lépe "odlupovalo" - jestli to tedy bylo moukou ..... prostě budu zkoušet ,-)
A jen tak mimochodem - ptala jsem se Toníka, proč se tomu ve Francii říká číňan a on nevěděl .....
originál francouzský "créme"
tak jsem vyzkoušela - normál - myslím, že náš pudink může být také :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé