Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 248 návštěvníků)

Poctivý domácí pampeliškový med

0.0
Poctivý domácí pampeliškový med

Potřebné ingredience

300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.

Postup přípravy

Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.

300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat

Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.

Toto množství je ze dvou dávek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

matiolka 13. 5. 2015, 14:03
Mně také nezhoustl a to jsem ho vařila asi 4 hodiny :-( ale do čajíku bude dobrý :-) jinak chuťově vynikající...
petraexner 11. 5. 2014, 9:04
Hani, tak jsem dělala med podle Vás, a moooocccc (L) (L) se mi povedl, opravdu se musí objevit pěna, takže jsem vařila něco málo přes 1,5hodiny, míchala jsem za tu dobu asi 8x, a jde pěkně mazat na chleba (clamp) (clamp) (clamp) mňam (Y)mňam (Y)
clarice 28. 4. 2014, 7:51
Dobrý den,chci dělat pampeliškový med.Napadlo mě jestli by nebyl "zdravější" z třtinového cukru.Půjde z něj také udělat?děkuji
P.A.V.L.A 23. 4. 2014, 17:52
(Y) (Y) (Y)
aluna8 22. 4. 2014, 12:31
JÁ VAŘILA MED VČERA.NALILA DO SKLENIC A DOUFALA,ŽE MED PO VYCHLADNUTÍ ZTUHNE,ALE BOHUŽEL NEZTUHNUL.DNES JSEM JEDNU SKLENICI VYLILA ZPĚT DO HRNCE A POVAŘILA CCA JEN 10 MINUT A MED ZTUHNUL.KDYŽ HO VAŘÍTE,TAK MUSÍ PŘI VAŘENÍ UDĚLAT PĚNU,TU JSEM TAM VČERA NEMĚLA.NAPSALA JSEM TO PRO TY,KTERÝM MED NEZTUHNUL.
svata6 23. 4. 2014, 16:45
@aluna8 Alenko, já med zkouším na talířek, jak zhoustne, ale tu pěnu si ohlídám, dnes zrovna vařím, dělala sem loni a jen se po něm zaprášilo
Milunaeviku 18. 4. 2014, 20:13
Můžu se zeptat jak se skladuje mám to mít v lednici nebo jen ve skříni v kuchyni mám tam,ale pokojovou teplotu.Děkuji
Niina 15. 5. 2012, 8:26
Dobrý den Hani Neodolala jsem žlutým hlavičkám na zahradě a zkusila Váš medík a je naprosto perfektní (clamp) (clamp) (clamp) udělala jsem si dvě dávky a mám obavu, že do zimy nezůstane ,-) mám ho tmavši než vy, ale ta chuť, fakt dobrota (Y) (Y) (Y) Díky za vynikající recept (L)
Jalicka08 5. 5. 2012, 12:18
Dobrý den, děkuji za recept. (F) Právě jsem med dodělala, je výborný.
Dave a Nexxi 3. 5. 2012, 23:34
Tak se přidávám s kladným ohlasem, medík je uplně super, moc se povedl. sice při vaření vůbec nehoustnul, ale hned jsem jsem ho sundala z plotýnky a nalila do skleniček tak začal tuhnout a je suprovní. nejen do čaje, ale i na rohlík s máslem. moc moc doporučuji!!
pepanaa 1. 5. 2012, 14:08
Tak jsem dnes chtěla dělat Váš med. Strávila jsem nějaký čas v tom hicu na louce, sbírala poctivě pampelišky, dala do hrnce, zalila vodou a ejhle. Z pampelišek začalali vylézat malí černí broučci, všude po hrnci i mimo něj na linku. Tak jsem to zanesla ven a vyhodila. Můžete mi někdo, prosím, poradit, co s tím? Ráda bych med zkusila udělat, ale přece nebudem jíst brouky. Děkuji.
milča 1 2. 5. 2012, 21:01
@pepanaa Rada je prostá.Chce to květy před vložením do hrnce UMÝT (smich)
pepanaa 4. 5. 2012, 14:14
@milča 1 To jsem samozřejmě udělala. Jenže ty "potvůrky" se v těch květech drží i po umytí........
pajdulinka 5. 5. 2013, 9:55
@pepanaa To máte pravdu,já je včera umyla a pak mi to lezlo z hrnce ,-)
Pettulkaa 29. 4. 2012, 17:55
Práve se do něj pouštím, tak mi držte palec :-) :-)
bytlsek 29. 4. 2012, 12:21
(jazyk) (jidlo) |:o)
mimilinko 24. 4. 2012, 12:20
O víkendu se do něho pustím ,-), tak držte palce (Y)!
bobinos (upraveno) 6. 5. 2012, 12:30
@mimilinko taky jsem se do něj pustila |:o) a taky mi tak nezhoustl až ve sklenici po vychladnutí a žlutý ho taky tak nemám :-)
cozumel 23. 4. 2012, 11:19
Já ho taky dělávala, ale obávám se, že s medem to nemá nic společného, že je to prostě jen cukrová voda (N)
aksuram1 23. 4. 2012, 10:52
Dnes jsem vařila med dle vašeho receptu, je opravdu vynikající všem doporučuji (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
HanHan81 9. 6. 2011, 10:43
Dobrý den Hani, dělala jsem medík podle vás a je opravdu výborný (Y) jen jsem se chtěla zeptat zda nevíte jak dlouho po otevření vydrží a zda jej máte v ledničce, díky Hanka
senava 3. 6. 2011, 17:17
Dělala jsem a je výtečný,zhoustl a chutná mňam (Y)Budu dělat již každý rok |:o) |:o) |:o)
uvina 6. 5. 2011, 13:10
Medík je moc dobrý, ale trochu víc mi ztuhnul ,-). Takže z něj můžu nadělat dětem tak lízátka *-) :-)
jasule 28. 5. 2011, 22:38
@uvina (Y) (Y)Maminky letos jsem dělala med znova a opět dopadl dobře!!!!!!! |:o) |:o) |:o) |:o)
Sona31 5. 5. 2011, 13:32
Tak mě taky neztuhnul (child12) Vůbec nevím proč, dělala jsem přesně dle Vás (child12) Doporučila jsem Váš recept všem kamarádkám a ty ho mají hustý, tak fakt netuším, kde je chyba (child12) Zkouším jiný recept, třeba ten se mi povede ,-) (L)
HonPe 9. 5. 2011, 10:54
@Sona31 Myslím, že jste ho málo vařila. ...zkoušela jsem ho před vypnutím trošku nalít na talířek, abych viděla hustotu a musela jsem ho nechat ještě 15 min vařit navíc. :-$
senava 3. 6. 2011, 17:19
@HonPe Přesně takto jsem taky zkoušela tuhost dokud to nemělo konzistenci medu.Jo a dala. jsem pouze pomeranč citron došel
Lenpod 1. 5. 2011, 15:28
Už se na něj letos těším, pampelišky kvetou krásně (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie