Bezlepkové kynuté, olejové těsto
Potřebné ingredience
Konečně jsem našla kynuté těsto se kterým jsem maximálně spokojená, je to olejové těsto. Nabízím dvě varianty receptů, jedno z nouky mantlér a druhé z mouky Jizerka. Možná znáte, možná ne :-) Mám odzkoušené na makovém zatočeném závinu, makových hřebenech, makových pletýnkách /, Honzíkových buchtách, koláčích i smažených vdolkách, ale těsto na vdolky jen 2 lžíce oleje :-). Dnes jsem dělala jablkový překládaný závin a pečené koblihy plněné jablkem. Vše naprosto supr. S těstem se dobře pracuje a je chutné. Ruce a pečící papír na kterém "tvoříte" mějte vždy dobře pomoučené. Budeme potřebovat : 250 ml mléka, 9 kostek nebo lžiček cukru, 3 žloutky, 1 dc oleje, špetka soli, 1/2 kostky droždí, 400 g mouky Mantler. Těsto z Jizerky : 500g Jizerky, 250ml mléka, 80g cukru, 1 dc oleje, větší půlka čerstvého droždí, 1 vejce.
Postup přípravy
pečené koblihy v muffinové formě
Jablkový závin překládaný
Makové větrníčky
dobrota
Makový pletený závin
detail závinu
Smažené vdolky, do těsta dát jen dvě lžíce oleje a nechat vykynout 30-45 min. Pak tvořit kroužky a smažit na oleji :-)
šnečci
plněné rohlíčky a pečené koblihy
Maková buchta s posypkou na plech
makové a tvarohé koláčky
Zkoušela jsem francouzský koláč, inspirace tady na MMB. Těsto jsem rozdělila na dvě půlky, vyválela a potřela vanilkovým pudinkem - pudink Dr Oetker Olé bez vaření jsem zašlehala do 2dl mléka / sojového/. Těsto jsem pomocí papíru na pečení zatočila jako do závinu a překrojila nožem na 10 části, ty jsem naskládala na plech. Dohromady bylo 20 ks. Ty jsem potřela bílkem a nechala kynout. Měla jsem jen 1 pudink, druhou půlku jsem tedy naplnila jablkem.
Pekla jsem na 180 st asi 25-30 min....Ovšem ty pudinkové nemají chybu, nadýchané, výborné. Na pudink se může nastrouhat i čokoláda....a pak zatočit...
...za chvilku byl pryč...vyzkoušejte, není to nic složitého....:-)
Slané houstičky, ubrat cukr, přidat sůl :-) výborné..chutnají tak trochu jak loupáky
Vánočka, přidat cukr, hrozinky, mandle..postup v receptech
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé