Marcipánové růžičky a lístečky
Potřebné ingredience
Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.
Postup přípravy
Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.
Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)
Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...
Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.
Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.
Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.
Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.
Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.
Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.
Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.
Přidání druhého kolečka.
Tady jsou už kolečka 3.
A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.
Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.
Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.
Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.
Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.
Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.
Takhle to vypadá.
Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.
A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé