Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 538 návštěvníků)

Marcipánové růžičky a lístečky

0.0
Marcipánové růžičky a lístečky

Potřebné ingredience

Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.

Postup přípravy

Používám polotučné sušené mléko (modré), jsem s ním nejvíc spokojená. Ale lze udělat i z nízkotučného, jen pak doporučuji přidat pár lžiček oleje, aby těsto bylo vláčnější a rychle neschlo. Pak se s ním špatně pracuje. Zkoušela jsem zadělávat i z plnotučného, ale na můj vkus bylo zas až moc mastné, klouzalo mi v rukách a nešlo dobře zpracovat.

Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)

Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...

Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.

Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.

Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.

Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.

Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.

Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.

Přidání druhého kolečka.

Tady jsou už kolečka 3.

A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.

Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.

Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.

Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.

Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.

Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.

Takhle to vypadá.

Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.

A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nikkinike 5. 10. 2013, 11:29
(Y) (Y) (Y) úžasnej recept
gremla 21. 3. 2013, 16:31
Dobrý den,růžičky máte krásné. já se taky snažím dělat dorty a když mi marcipán v lednici ztvrdne,dám ho na pár vteřin do mikrovlnky a ono to zase změkne :) (F) (F) (F)
jeremy 7. 9. 2012, 9:19
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
BEIBINA 13. 12. 2011, 18:17
javascript :sm(´ (flower)´)javascript :sm(´ (pack)´)javascript :sm(´ (*)´)javajavascript :sm(´ [A]´)script :sjavascript :sm(´ (zajic)´)m(´ (^)´)javascript :sm(´ (X)´)javascript :sm(´ (jidlo)´)javascript :sm(´ (zajic)´)javascript :sm(´(zjavascript :sm(´ (kolednici)´)ajic)´)javascript :sm(´ (pl)´)javascript :sm(´ (palice)´)javascript :sm(´ (jezisek)´)javasjavascript :sm(´ (silvestr)´)cript :sm(´ (vanoce)´)javascript :sm(´ (F)´)javascript :sm(´ (F)javjavascript :sm(´ (F)´)ascript :sm(´ (F)´)´)
sim07 24. 8. 2011, 17:49
Dobrý den,zdobím marcipánem i vánoční cukroví a protože toho peču opravdu hodně,tak jsem si řekla,že si nejprve připravím zdobení na cukrovíčka a pak teprve budu péct,aby to šlo rychleji.A tak jsem se chtěla zeptat,jak dlouho tento marcipán vydrží,kdy můžu začít s přípravou ? *-)
alcunka1 17. 8. 2011, 13:11
|:o) |:o) |:o) Super moc děkujem (Y) (Y)
iwuskka17 28. 7. 2011, 18:22
(Y) (Y) (Y)
Adiiik 24. 7. 2011, 17:49
(Y) (&) Díky za takové návody! (flower)
trala 30. 5. 2011, 10:25
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Kuřátková 30. 5. 2011, 9:24
Paní Martinko, díky za receptík na tuto hmotu (K) (L) Zde výsledek http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=109662diskuse Díky (flower) (hello) (hello) (hello) (hello)
lukyniky 22. 3. 2011, 10:28
Moc děkuji za Váš návod, je ze všech nejsrozumitelnější!!! :-) marcipán jsem měla koupený, ale růžičky dopadly skvěle (Y) Tholová
efu 10. 3. 2011, 17:21
nedáváte med nebo ten sirup???děkuji za odpoved Eva :-$
efu 10. 3. 2011, 19:24
@efu marcipán jde fakt skvěle!!!spokojenost! |:o) budou (F)
flower 27. 9. 2010, 13:37
Marti, (L) (L) moc děkuji - chystám svůj první marcipánový dortík a vaše foto mi moc pomohlo, lístky z vroubkované kapky také super nápad. (F) (F) (F) (F) Milana
eskimak 3. 9. 2010, 13:11
dobrý den,dnes jsem vyskoušela váš marcipán,bonba,jsem ráda,že jsem ho dělala podle vás ,-) ,-) ,-)
Terka000001 22. 4. 2010, 23:28
Absolutně úžasné a super! Jen prosím kde kupujete mandlové aroma...nemohu ho nikde sehnat.....mají jen citronové , rumové..dokonce i kokosové, ale mandlové ne...prosím poraďte...děkuji ! (Y) (F) (L)
Andik15 27. 8. 2010, 13:44
@Terka000001 možná už je trošku pozdě, já kupuju v drogerii a mají je i v supermarketech (většinou jako mají různé zdobení - čokoládové kuličky, nebo "hovínka" ,-) ...)
Kačud-ka 2. 4. 2010, 23:19
Dobrý den, Martino, já dělám marcipán stejně jako vy, ze sušeného mléka - moje babička pekla dorty na zakázky, takže jsem se něco naučila (X) Jinak mě naučila zadělávat toto těsto s bílkem. Je pravda, že hodně rychle tuhne, dokonce už po hodině se s ním špatně pracuje. Hned zítra vyzkouším marcipán jen s tou vodou, jak popisujete a doufám, že se s tím bude pracovat lépe! :-$ Jinak jsme dělali ještě falešný marcipán a to z želé bonbónů, takové jen ty pocukrované, třídili je dle barev, rozmačkali lžičkou a rozdělali s moučk.cukrem. Já je ale nedělám, je to pakárna to mačkat, ale klidně to můžete rozemlít, pokud máte pidi mlýnek, já mám jen ten mega na maso a to na pár bonbónků fakt nevytahuju ,-) Jsem ráda, že jsem narazila na váš příspěvek a musím pochválit vaše ručičky za tak krásné růžičky (F) (F) Katka
bedla7 30. 5. 2011, 9:44
@Kačud-ka Želé bonbóny si můžete dát na chviličku do mikrovlnky a pak zpracovat s cukrem.Když začnou tuhnout tak zas na chviličku do mikrovlnky
luciana de chile 23. 11. 2009, 14:33
(Y) (Y) (Y)
Ilonáček 5. 11. 2009, 16:27
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
itinka007 3. 11. 2009, 7:32
máte nádherné ružičky s lístky (clamp) (clamp) (clamp)
ivca40 28. 10. 2009, 17:54
marcipán já miluji jen tak k mlsání,a taky jde dobře zpracovat i v pekárně na program těsto ale ve větším množství,určitě vyzkoušejte a uvidíte,jinak /na damě.cz/ (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie