(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
INDICKÁ KUCHYNĚ (Zeleninové kari s rýží, naan a mangové chutney)
Potřebné ingredience
ZELENINOVÉ KARI: 1 lilek, 1 menší brokolice, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400 ml kokosového mléka, 2 lžíce kari, 1 lžička suš.koriandru, olivový olej, sůl, pepř ********** NAAN (6 ks): 3/4 hrnku vlažné vody + 1 lžička instantního droždí, 2 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 1/2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, špetka jedlé sody, koření dle chuti (dala jsem semínka černuchy, může být i sezam, koriandr, římský kmín,...) ********* RÝŽE: 1 hrnek kulatozrnné rýže, 1/2 lžičky kurkumy, hrst rozinek, směs indického koření (badyán, hřebíček, skořice, anýz), sůl
Postup přípravy
Začneme chlebem na naan. Ve vodě si rozmícháme inst.droždí. Do mísy nasypeme mouku, přidáme, sůl, cukr, jednou sodu, jogurt, olej a koření dle chuti. Zamícháme a postupně vléváme ve vodě rozpuštěné inst.droždí. Rukama vypracujeme nelepivé těsto (dle potřeby přidáváme mouku, nebo olej). Necháme kynout na teplém místě na 2násobek.
Mezitím si připravíme kari. Lïlek nakrájíme na kostky, posolíme a dáme na 10 min. stranou "vypotit". Poté omyjeme a necháme okapat. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sekaný česnek a lilek. Chvíli dusíme a přidáme růžičky brokolice. Podlijeme trochou vody a dusíme. Okořeníme kari, koriandrem, solí a pepřem. Přilijeme kokosové mléko a na mírném plameni dusíme pod pokličkou.
Troubu si předehřejeme na maximum. Vykynuté těsto si rozdělíme na 6 bochánků. Každý rukama vytvarujeme do podlouhlé placky, klademe na plech s pečicím papírem a mírně postříkáme vodou. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 6 min., až se objeví puchýřky a mírně se nafouknou. Ještě horké potřeme máslem a zabalíme do čisté utěrky.
Hotové kari podáváme s rýží, chlebem naan a mangovým chutney (k dostání třeba v Mark and Spencer).
Mezitím si připravíme kari. Lïlek nakrájíme na kostky, posolíme a dáme na 10 min. stranou "vypotit". Poté omyjeme a necháme okapat. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sekaný česnek a lilek. Chvíli dusíme a přidáme růžičky brokolice. Podlijeme trochou vody a dusíme. Okořeníme kari, koriandrem, solí a pepřem. Přilijeme kokosové mléko a na mírném plameni dusíme pod pokličkou.
Troubu si předehřejeme na maximum. Vykynuté těsto si rozdělíme na 6 bochánků. Každý rukama vytvarujeme do podlouhlé placky, klademe na plech s pečicím papírem a mírně postříkáme vodou. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 6 min., až se objeví puchýřky a mírně se nafouknou. Ještě horké potřeme máslem a zabalíme do čisté utěrky.
Hotové kari podáváme s rýží, chlebem naan a mangovým chutney (k dostání třeba v Mark and Spencer).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zacharova.jirina
(upraveno)
4. 9. 2011, 11:35
tohle miluju
alfleila
(upraveno)
4. 9. 2011, 14:02
@zacharova.jirina
tak to jsme dvě
zuzazuza55
(upraveno)
18. 7. 2011, 14:06
Prosím ,dá se k tomu jíst mangová omáčka , co se prodává normálně v supermarketech v odd.,kde se prodávají různé asijské pochutiny?Je ostrosladká. Děkuji
alfleila
(upraveno)
19. 7. 2011, 21:28
@zuzazuza55
Zdeni, určitě můžete mangovou omáčku vyzkoušet, myslím, že to až takový chuťový rozdíl nebude, až na to, že konzistence bude tekutější.
RomcaSM
(upraveno)
20. 5. 2010, 19:48
Tak jsem vyzkoušela, je to dobrota ... ještě jsem tedy nestihla naan, to snad doženu zítra. Chutná i dcerce, jen nechce rozinky v rýži . Ještě se chci zeptat jestli se mangové chutney jí zastudena nebo ohřáté, ještě jsem to nikdy neměla
alfleila
(upraveno)
20. 5. 2010, 20:19
@RomcaSM
Romčo, moc mě těší váš kladný komentář! Toto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel! Mangové chutney se jí tak při pokojové teplotě, neohřívané. Má sladkokyselou chuť a skvěle se doplňuje s kari. Tak ať vám všem moc chutná!
kalimera
(upraveno)
17. 9. 2009, 15:37
to vypadá luxusně. Chtěla bych mít někoho, kdo by mi takhle vyvařoval .
alfleila
(upraveno)
20. 9. 2009, 21:24
@kalimera
A já zas někoho, kdo by to všechno papal
FIPINKA
(upraveno)
15. 7. 2011, 9:03
@alfleila
Mňam!!! Máte samé suprové recepty. Žila jsem dlouho v cizině, tak mi ty dobrůtky moc chybí. Hledám receptíky kde se dá.
alfleila
(upraveno)
17. 7. 2011, 18:54
@FIPINKA
Moc děkuji! Taky hodně cestuji a na těchto dobrůtkách si vyloženě pochutnávám. Moc ráda si je pak udělám doma
kalimera
(upraveno)
21. 9. 2009, 12:25
@alfleila
To by u nás nebyl problém .