Skotský jablečný páj
Potřebné ingredience
* NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 190 g cukru krupice, asi 60 ml studené vody, 2 lžíce citrónové šťávy, větší špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 2 lžíce skotské whisky (nebo rumu). * TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 1 lžíce cukru, ½ kostky másla (Hera), ½ kostky tuku (Omega), 1 vejce, 1 lžíce octa, asi 60 ml studené vody.
Postup přípravy
Nejdřív oloupat jablka, zbavit je jádřince, nakrájet na tenké plátky a dát do hrnce (pokud možno většího průměru). Přidat cukr, vodu a citrónovou šťávu. Hrnec zakrýt poklicí a podusit asi 5 minut na mírném ohni. Po 5 minutách přidat mouku a sůl, za stálého míchání povařit do zhoustnutí (asi jako hodně hustý sirup). Odstavit a přidat vanilkový cukr, máslo a whisky.
Potom připravit těsto. Tuk i máslo posekat na kousky a dát do mísy. K tomu přidat mouku, cukr a sůl. Všechno zpracovávat, až se vytvoří jemná drobenka (čím jemnější, tím lepší).
V hrnku spolu rozšlehat vejce, ocet a vodu.
Obsah hrnku přilít do drobenky a zpracovávat těsto tak dlouho, až se všechno spojí v jednolitou směs (je to docela lepivé).
Těsto rozdělit na dva bochánky tak, aby jeden byl o něco větší.
Větší bochánek rozválet na pomoučněném vále na placku o něco větší, než je forma (pomoučnit co nejméně, je potřeba, aby těsto bylo trochu lepilo a okraje pak šly dobře spojit). Vyválenou placku přenést do vymaštěné formy a upravit tak, aby okraj byl zvýšen asi o 3 cm.
Na těsto rovnoměrně rozprostřít jablka a urovnat povrch.
Uválet placku z druhého bochánku, dát ji na jablka a dobře spojit okraje obou těst. Špičkou nože udělat po povrchu koláče několik malých otvorů, aby mohla během pečení unikat pára. Přikrýt alobalem a péct v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut. Koláč bude mít zlatavou barvu (pokud nemá, tak před dopečením alobal sundat).
POZOR - koláč krájet až po úplném vychladnutí. Dokud je teplý, tak jablečná náplň hodně teče.
Nejdřív oloupat jablka, zbavit je jádřince, nakrájet na tenké plátky a dát do hrnce (pokud možno většího průměru). Přidat cukr, vodu a citrónovou šťávu. Hrnec zakrýt poklicí a podusit asi 5 minut na mírném ohni. Po 5 minutách přidat mouku a sůl, za stálého míchání povařit do zhoustnutí (asi jako hodně hustý sirup). Odstavit a přidat vanilkový cukr, máslo a whisky.
Tuk i máslo posekat na kousky a dát do mísy. K tomu přidat mouku, cukr a sůl. Všechno zpracovávat, až se vytvoří jemná drobenka (čím jemnější, tím lepší).
V hrnku spolu rozšlehat vejce, ocet a vodu.
Obsah hrnku přilít do drobenky a zpracovávat těsto tak dlouho, až se všechno spojí v jednolitou směs (je to docela lepivé).
Těsto rozdělit na dva bochánky tak, aby jeden byl o něco větší.
Větší bochánek rozválet na pomoučněném vále na placku o něco větší, než je forma (pomoučnit co nejméně, je potřeba, aby těsto bylo trochu lepilo a okraje pak šly dobře spojit). Vyválenou placku přenést do vymaštěné formy a upravit tak, aby okraj byl zvýšen asi o 3 cm.
Na těsto rovnoměrně rozprostřít jablka a urovnat povrch.
Uválet placku z druhého bochánku, dát ji na jablka a dobře spojit okraje obou těst (zdatnější mohou vidličkou vyrobit nějaký ozdobný ráfek). Špičkou nože udělat po povrchu koláče několik malých otvorů, aby mohla během pečení unikat pára. Přikrýt alobalem a péct v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut.
Koláč bude mít zlatavou barvu (pokud nemá, tak před dopečením alobal sundat).
POZOR - koláč krájet až po úplném vychladnutí. Dokud je teplý, tak jablečná náplň hodně teče.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé