Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Skotský jablečný páj

0.0
Skotský jablečný páj

Potřebné ingredience

* NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 190 g cukru krupice, asi 60 ml studené vody, 2 lžíce citrónové šťávy, větší špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 2 lžíce skotské whisky (nebo rumu). * TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 1 lžíce cukru, ½ kostky másla (Hera), ½ kostky tuku (Omega), 1 vejce, 1 lžíce octa, asi 60 ml studené vody.

Postup přípravy

Ideální je koláčová forma o průměru 30 cm, 4 cm vysoká, ale je možné použít i rozvírací dortovou formu (otevírat až po úplném vychladnutí)

Nejdřív oloupat jablka, zbavit je jádřince, nakrájet na tenké plátky a dát do hrnce (pokud možno většího průměru). Přidat cukr, vodu a citrónovou šťávu. Hrnec zakrýt poklicí a podusit asi 5 minut na mírném ohni. Po 5 minutách přidat mouku a sůl, za stálého míchání povařit do zhoustnutí (asi jako hodně hustý sirup). Odstavit a přidat vanilkový cukr, máslo a whisky.

Potom připravit těsto. Tuk i máslo posekat na kousky a dát do mísy. K tomu přidat mouku, cukr a sůl. Všechno zpracovávat, až se vytvoří jemná drobenka (čím jemnější, tím lepší).
V hrnku spolu rozšlehat vejce, ocet a vodu.
Obsah hrnku přilít do drobenky a zpracovávat těsto tak dlouho, až se všechno spojí v jednolitou směs (je to docela lepivé).


Těsto rozdělit na dva bochánky tak, aby jeden byl o něco větší.
Větší bochánek rozválet na pomoučněném vále na placku o něco větší, než je forma (pomoučnit co nejméně, je potřeba, aby těsto bylo trochu lepilo a okraje pak šly dobře spojit). Vyválenou placku přenést do vymaštěné formy a upravit tak, aby okraj byl zvýšen asi o 3 cm.
Na těsto rovnoměrně rozprostřít jablka a urovnat povrch.
Uválet placku z druhého bochánku, dát ji na jablka a dobře spojit okraje obou těst. Špičkou nože udělat po povrchu koláče několik malých otvorů, aby mohla během pečení unikat pára. Přikrýt alobalem a péct v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut. Koláč bude mít zlatavou barvu (pokud nemá, tak před dopečením alobal sundat).

POZOR - koláč krájet až po úplném vychladnutí. Dokud je teplý, tak jablečná náplň hodně teče.

Nejdřív oloupat jablka, zbavit je jádřince, nakrájet na tenké plátky a dát do hrnce (pokud možno většího průměru). Přidat cukr, vodu a citrónovou šťávu. Hrnec zakrýt poklicí a podusit asi 5 minut na mírném ohni. Po 5 minutách přidat mouku a sůl, za stálého míchání povařit do zhoustnutí (asi jako hodně hustý sirup). Odstavit a přidat vanilkový cukr, máslo a whisky.

Tuk i máslo posekat na kousky a dát do mísy. K tomu přidat mouku, cukr a sůl. Všechno zpracovávat, až se vytvoří jemná drobenka (čím jemnější, tím lepší).
V hrnku spolu rozšlehat vejce, ocet a vodu.
Obsah hrnku přilít do drobenky a zpracovávat těsto tak dlouho, až se všechno spojí v jednolitou směs (je to docela lepivé).

Těsto rozdělit na dva bochánky tak, aby jeden byl o něco větší.
Větší bochánek rozválet na pomoučněném vále na placku o něco větší, než je forma (pomoučnit co nejméně, je potřeba, aby těsto bylo trochu lepilo a okraje pak šly dobře spojit). Vyválenou placku přenést do vymaštěné formy a upravit tak, aby okraj byl zvýšen asi o 3 cm.
Na těsto rovnoměrně rozprostřít jablka a urovnat povrch.

Uválet placku z druhého bochánku, dát ji na jablka a dobře spojit okraje obou těst (zdatnější mohou vidličkou vyrobit nějaký ozdobný ráfek). Špičkou nože udělat po povrchu koláče několik malých otvorů, aby mohla během pečení unikat pára. Přikrýt alobalem a péct v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut.

Koláč bude mít zlatavou barvu (pokud nemá, tak před dopečením alobal sundat).

POZOR - koláč krájet až po úplném vychladnutí. Dokud je teplý, tak jablečná náplň hodně teče.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paluna 26. 9. 2014, 21:52
(Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie