Výborná třešňová šťáva (sirup) s postupem a ze zbytku zmrzlina, klevela, nebo marmeláda
Potřebné ingredience
1,5 kg tmavých třešní,
0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy.
na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové
Já jsem asi ze 3 kg třešní udělala 2,5 litru šťávy
Postup přípravy
Třešně namočíme do vody a necháme vyplavat červíky, pokud jsou tam(asi hoďku)
1,5 kg tmavých třešní, 0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy.Oprané třešně rozvaříme ve vodě za neustálého míchání a současného roztírání a drcení plodů.Rozvařené třešně propasírujeme a vylisujeme.Šťávu necháme sedimentovat a pak ji oddělíme od kalů.Čirou nebo i mírně zakalenou třešňovou šťávu uvedeme do slabého varu a na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové, potom plníme do láhví, nejlépe vymytých alkoholem:-)
Druhá varianta, kdy máte šťávu a ten zbytek použijete např. na zmrzlinu, do koláče, na marmeládu, nebo klevelu apod.
V dalším receptu uvádím recept na zmrzlinku
Nejprve řešně namočíme a umyjeme.
Třešně dáme s vodou do hrnce a za občasného míchání rozvaříme. Sbíráme tu pěnu...
Když jsou třešně měkké, šťávu slijeme a vezmeme si 3 misky.
Do jedné ruky si vezmeme třešni, máčkneme na ní a do druhé ruky vypadne pecka, jde to daleko rychleji, než je vypeckovávat syrové.
Takže pecky do jedné mysky, vypeckované třešně do druhé.
Potom přes síto rozmačkáme ty vypeckované třešně
Šťávička se nám přecedí
Potom tu šťávu přecedíme přes drobnější sítko, ten zbytek dáme k vypeckovaným třešním.
Potom šťávu přecedíme přes plátýnko
a naběračkou mícháme, aby to bylo rychlejší
Potom šťávu zahřejeme a přidáme cukr s kyselinou citrónovou, rozmícháme, necháme rozpustit a plníme do alkoholem vymytých láhví a otočíme vzhůru.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé