Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 55 návštěvníků)

Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb

0.0
Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb

Potřebné ingredience

Na kvások: 75 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia /alebo 2 lyžičky sušených kvasníc/, 1 mokka lyžička cukru, štipka soli***Na cesto: 500 g hladkej múky ***T650***, 1 a 1/2 lyžičky soli, 300 ml teplej vody, 3 polievkové lyžice olivového oleja***Na náplň: 200 g mozzarelly, 200 g gorgonzoly, hrsť lístkov bazalky

Postup přípravy

Neuveriteľne voňavý a lahodný plnený chlebík. V tradičnej talianskej kuchyni sa plní na rôzne spôsoby, napr.: kokteilové rajčinky, mozzarella a lístky rukoly, grilovaná zelenina, olivy, kapary.... Ale kľudne si upravte obsah podľa vlastných chutí. Príprava cesta vhodná aj v pekárničke.

Do misky si nalejeme teplú vodu /mala by mať telovú teplotu/, pridáme droždie, štipku soli a cukor, premiešame, zakryjeme a necháme aspoň 10 min. postáť.

Múku preosejeme (aj dvakrát) - použite uvedenú múku, je určená na pečenie chleba. Pridáme soľ, premiešame,

v strede urobíme priestor, do ktorého nalejeme kvások,olivový olej

prilejeme teplú vodu, premiešame varechou. Bude to lepkavé cesto,

ktoré prehodíme na pomúčenú dosku a aspoň 5-7 min miesime

Keď sa cesto lepí na dosku, poprášime múkou. Takýto bochníček

vrátime do tej istej misy - vymažeme ju olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme 1 a 1/2 - 2 hodiny vykysnúť.

Kým nám kysne cesto, nakrájame si mozzarellu asi na 2 mm plátky

Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, z misy sa odlepí jedna radosť

rozdelíme si ho na dve časti, každú sformujeme (min. 3 min.) do bochníčka a necháme ich postáť aspoň 10 min.

Potom jeden bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 26 cm, prenesieme na maslom vymazaný plech, alebo na papier na pečenie /plech si vymažte po celej ploche, nielen pod placku/,

naukladáme plátky mozzarelly a gorgonzolu nakrájame na menšie kúsky. Jeden cm po okrajoch si nechajte voľný

gorgonzola - syr s modrou plesňou

natrhajte lístky bazalky po celej ploche

vyvaľkáme si druhý bochníček, o trošku väčší než ten prvý, aby sme dostatočne prekryli celý obsah a po okrajoch poriadne zatlačíme, aby sa obe placky spojili. Boky späť jemne sformujeme do okrúhlej placky. Necháme postáť ešte ďalších 30 min.

Potrieme olivovým olejom, prstom urobíme do cesta hlbšie jamky /tam by mali ísť rozmarínové lístky, kto má/, jemne posoliť, alebo posypať hrubou soľou

a upečieme pri teplote 190° C cca 30 min. /dozlatista/ - treba odsledovať. Keď to vyberiete z rúry, bude to placka so suchým povrchom, tak sa nezľaknite. Ihneď potrieme olivovým olejom - aspoň jednou lyžicou (ja som potrela najprv aj mliekom) a necháme len chvíľku (asi 10 min.) postáť. Kôrka trošku zmäkne.

vonia ako chlebík, keď naň poklopete, vydáva duté zvuky

Rozdelíme na polovicu zvislo aj vodorovne a každú štvrtinku ešte na tri časti. Podávame ešte teplé.

je mäkkučký, šťavnatý, mňam....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

babetta 17. 4. 2013, 9:09
vyzkoušeno a již v oblíbených.Zadělala jsem si těsto v pekárně,bylinky jsem přidala hned,olivy a sušené rajčata až po,, pípnutí,,(mám moulinex,takže kolem 1.03).Po vykynutí jsem vyválela asi na 1,5cm vysoké a vykrajovala větší sklenicí.Dala jsem na pečící papír,udělala do těsta prsty jamky a do těch jsem dala ještě pokrájené olivy a pokapala olejem a dala péci.Po vystydnutí jsem rozkrojila , namazala máslem,na to plátky mozzarelly a plátky rajčat,osolila,opepřila,pokapala oliv.olejem a přidala na to druhou půlku a mňamka byla na světě.Kdysi jsem to jedla na nějaké čerpací stanici a moc mi to chutnalo.
vikina75 22. 5. 2009, 22:02
Mmmmmmmmmňamozní dobrůtka (flower) díky za ní, je to trénik na naší cestu do Kalábrie. A teď už jdu opravdu hajat (child3)
AďkaB 30. 5. 2009, 11:35
@vikina75 (radost) Veľmi sa teším, že chlebík chutil, ďakujem krásne (L) (L) (L)
buši 24. 1. 2009, 9:34
Tak hlásím novou závislost ;-) Včera jsem poprvé upekla, ale návštěva mi ho během minuty sež... :-) Už se peče další (Y) je to prostě výborný recept (clamp) Děkuji Jitka
AďkaB 26. 1. 2009, 21:30
@buši ;-) Jitko, to ma veľmi teší, že chlebík tak chutil :-) Ďakujem a rado sa stalo (L) (L) (L)
janina34 22. 1. 2009, 20:45
Výborné (clamp) Dělám to se šunkou, hermelínem a pórkem (H) (hello)
AďkaB 26. 1. 2009, 21:26
@janina34 (Y) (Y) (Y) Ďakujem za pochvalu i za skvelý tip Jani, vyskúšam (L) (L) (L) (hello)
Handulinka 17. 1. 2009, 20:11
Tak u nás pro velký úspěch proběhlo už několik opakování, přidávám teď navíc ještě olivy a je bezkonkurenční (Y) (jidlo)
AďkaB 20. 1. 2009, 19:33
@Handulinka (clamp) (clamp) (clamp) ;-)Hani, nesmierne ma teší, že sa receptík tak zapáčil a že Vám chlebík chutí (hotdog) Určite vyskúšam aj ja rôzne obmeny a olivy máme tiež veľmi radi. Ďakujem (L) (L) (L) (hello)
giannina 14. 1. 2009, 6:44
tvarově se mi sice nějak nepovedl,ale chuťově byl výborný (Y) (Y) (Y) (Y)málem jsme ho snědli na posezení :^) :^) ;-) ;-) ;-)v 9 večer už by se to asi nemělo ;-) ;-) ;-) ;-)
AďkaB 16. 1. 2009, 22:26
@giannina (clamp) (clamp) (clamp) Šikuľka (*) Hani, ja ho na plechu ešte dotvarujem, nech sa to aspoň podobá na kruh ;-), ale veď to vôbec nie je podstatné. My sme tiež baštili večer - a to sme už mali tiež po večeri ;-) Hlavné je, že chutilo :-) :-) :-) A ďakujem za pochvalu (L) (L) (L)
Handulinka 27. 12. 2008, 20:00
Tak tohle rozhodně vyzkouším (Y)
AďkaB 29. 12. 2008, 19:08
@Handulinka Hani, vyskúšajte, je to báječné. Budem držať palčeky (silvestr) (novy rok)
Handulinka 30. 12. 2008, 21:22
@AďkaB Je opravdu super (Y) (clamp) Těsto mi udělala pekárna, takže téměř bez práce, vynikající, zařazuji do oblíbených (L)
AďkaB 31. 12. 2008, 21:38
@Handulinka (Y) (Y) (Y) Hani, super, teším sa s Vami :-) :-) :-) a ďakujem (L) (silvestr) (silvestr) (silvestr) (sampus) (novy rok)
kalimera 16. 12. 2008, 20:19
Zkoušela jsem a moc jsme si pochutnali (clamp). Na druhý den byla ještě lepší (Y). Díky (hello)
AďkaB 18. 12. 2008, 8:39
@kalimera Pavlínko, nie je za čo (D) Ja ďakujem za vyskúšanie, aj za pochvalu a veľmi ma to teší, že ste si na ňom pochutili (hotdog) Aj my sme polku zbaštili na druhý deň, bol skvelý (Y) :-) Želám krásne vianočné sviatky (banky) (andel) (stromecek) (darecek)
LuculeM 15. 11. 2008, 8:35
No tak to je něco pro mě!! :-$ :-$ :-$ Takové dobroty prostě miluju....... (Y) Určitě budu dělat,na tu dobrotu se mi už ted sbíhají sliny (zajic) (zajic) (zajic)
AďkaB 17. 11. 2008, 21:53
@LuculeM ;-) Lucko, je to mňamková chlebová placka (hotdog), určite skúste a dajte vedieť, ako Vám chutilo. Budem držať palce, nech sa vydarí. (L)
bubík4 14. 11. 2008, 18:29
JE TO VYPADÁ ÚŽASNĚ................ (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
AďkaB 14. 11. 2008, 21:45
@bubík4 Ďakujem Jani (F) (F) (F) Je to lahôdka, no a táto kombinácia syra je svetová (jidlo) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie