"staročeské trdelníky", jak je po novu napekla trdla z prahy :-)))
Potřebné ingredience
cca 200ml mléka +++
cca 100ml vody +++
kostička droždí +++
lžíce cukru +++
špetka soli +++
asi 500g hladké mouky +++
jedno vajíčko +++
3 lžíce oleje +++
hrst vlašských ořechů +++
hrst krystalového cukru +++
"formičky" na kremrole nebo jiné žáruvzdorné "válečky"
Postup přípravy
(Zásluhy na tom má i moje Tupperware kamarádka Eva, u které jsem v neděli byla, a která mne vždycky mohutně inspiruje k pečení a vaření ... a co je úžasné, díky "hračičkám" od ní skutečně můžou pomáhat děti, aniž by se muselo pak v kuchyni malovat, nebo ošetřovat úrazy :-)))))))
Nejprve jsme udělali kvásek (mléko s vodou ohřát, cukr, trošku mouky, droždí) a pak těsto (mouka, kvásek, vajíčko, sůl, olej) - doporučuju mouku přidávat prosátou a postupně, lépe to kyne a výsledek je kypřejší.
Když těsto vyběhlo, vyváleli jsme ho a nakrájeli na dlouhé proužky asi 3 cm široké.
Holčičky je namotávaly na formičky na kremrole (použila jsem je poprvé v životě :-))) tak, aby se proužek překrýval, já zatím nasekala oříšky a promíchala je s krystalovým sukrem.
Namotaná "trdla" jsme v tom vyválely a pekly ve vyhřáté troubě na pečícím papíru asi 12 minut na 200 C (ale záleží asi na konkrétní troubě, prostě "dorůžova").
A to je všecko...
...teda není - z části těsta byla ještě slaná varianta: šunkovosýroví šneci, neměla jsem suroviny na ty "v zelí" (již vložený recept) a pak si ještě udělala starší dcera svačinu do školy - "čokoládové rohlíčky" (na trojúhelníček těsta nasypala granko a zarolovala) .... tolik radosti z půl kila mouky - a hlavně za hodinu bylo hotovo! :-))))
trdla na formičkách - právě vytažená z trouby
POZOR - pokud místo formiček zvolíte jiný "váleček", doproučuju ho obalit pečícím papírem nebo namazat, ať to jde sundat. I ty formičky (zužují se) šly tak tak...
celé holčiček dílo - v popředí zbylá trdla (bylo jich původně 10 - ani ne z poloviny uvedného množství surovin - ta druhá padla na "šneky" v pozadí)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé