(recept
si oblíbilo 44 návštěvníků)
Hummus (cizrnová pomazánka)
Potřebné ingredience
450 g uvařené cizrny, asi 100 ml slitého vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, 3-4 lžíce sezamové pasty Tahini, mletý koriandr (nebo římský kmín), olivový olej, sůl, pepř
Postup přípravy
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s vývarem a šťávou z citronu. Přidáme prolisovaný česnek, sezamovou pastu, zakápneme olivovým olejem a dle chuti okořeníme koriandrem nebo římským kmínem, osolíme a opepříme.
Potřebné suroviny
Hotový hummus
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Kamis1
(upraveno)
30. 3. 2015, 8:14
Ženy, kde se dá sehnat sezamová pasta, ve zdravé výživě?
mmatuli
(upraveno)
30. 3. 2015, 12:21
@Kamis1
Urcite, u nas maji ve zdrave vyzive, je to sklenice (konkretne doma mam 340g).
koulovka
(upraveno)
29. 3. 2015, 18:55
konečně ten správný recept na hummus!
Lennie
(upraveno)
9. 3. 2014, 20:07
Tak hotovo, a musím moc pochválit, je to dobrota
alfleila
(upraveno)
28. 5. 2014, 22:11
@Lennie
Moc děkuji, Gabrielo
marky18
(upraveno)
23. 2. 2013, 0:28
Určitě vyzkoušíme!!!
alfleila
(upraveno)
26. 2. 2013, 23:37
@marky18
Děkuji předem za vyzkoušení, snad bude chutnat!
cudla08
(upraveno)
25. 1. 2011, 16:37
Hummus jsem jedla naposledy v Anglii a mohla jsem se utlouct ... tak zkusím a uvidím. Jen s tím kořením nevím nevím
alfleila
(upraveno)
25. 1. 2011, 21:43
@cudla08
Mne take anglicky "humus" moc chutna. Ale kdyz si ho clovek pripravi doma, tak vi, co do toho dava Jako koreni nejradeji pouzivam rimsky kmin nebo cetrstvy koriandr (jsou to takova nejlepsi dochucovadla). Tak at se povede!
Zrušený účet
(upraveno)
19. 1. 2011, 16:15
dělám často, miluje celá rodina, jen na okraj, pro 4 lidi vařím z 100 g cizrny a bohatě to stačí, z 450 g toho musí být hromada
luciee27
(upraveno)
25. 7. 2010, 16:03
tak jsem konečně koupila TAHINi a chystám se vyzkoušet tuhle ňamku Jen nemám koriandr, římský kmín jsem už zdělala a nemohu ho sehnat Můžu místo toho použít něco jiného?
alfleila
(upraveno)
25. 7. 2010, 16:12
@luciee27
Dobré odpoledne, už jsem jedla hummus i se sladkou mletou paprikou a nebylo to špatné. A nebo můžete přidat nějaké indické koření (garam masala nebo obyčejné kari). Kdyby jste neměla ani jedno z toho, tak prostě to koření vynechce a ochuťte jen solí a pepřem Budu ráda když písnete, jak vám chutnalo
luciee27
(upraveno)
25. 7. 2010, 16:31
@alfleila
DÍKY !!! tak jdu do toho. Jen se ještě rozhodnout, jetli použít kari, adžiku, či čaraku Ale to už rozhodnu podle chuti. Díky moc za radu a já doufám, že ten kmín v brzké době seženu-manžel ho má hrozně rád (defakto by ho nejraději nacpal do všeho ) a momentálně ho u nás nikde nemají
alfleila
(upraveno)
25. 7. 2010, 17:07
@luciee27
Já vím bohužel sehnat u nás řimský kmín je opravdu obtížné. Jooo takové arabské země ty se mají, narazíte na něm téměř na každém rohu
luciee27
(upraveno)
26. 7. 2010, 14:46
@alfleila
Nakonec jsem sehnala koriandr a musim říct, že si všichni šmakujem !!! Jen příště tam dám míň česneku, protože na kluka je to ostrý Snad u nás budou v nejbližší době trhy a já si doplním své zásoby koření-včetně římského kmínu
alfleila
(upraveno)
26. 7. 2010, 17:12
@luciee27
Tak to mě moc těší, že vám chutnalo. Ono pro děti chce toho koření trošku ubrat, ale pro dospělé je to bašta! Ještě kdybyste sehnala čerstvý koriandr, tak je si budete šmakovat ještě víc!
kalimera
(upraveno)
21. 9. 2008, 11:02
Ahoj, Ivuško . Zapomněla jsem ti tady napsat komentářík, jak moc jsme si pochutnali na hummusu. Vřele ho můžu doporučit .
alfleila
(upraveno)
21. 9. 2008, 22:32
@kalimera
Díky moc za pochvalu Jsem ráda, že jste si pošmákli
Denisaaa
(upraveno)
8. 9. 2008, 13:11
Ahoj Ivi, chci se zeptat, kde se dá koupit ta sezamová pasta, a jestli je tam nutná. Nebo jestli se dá něčím nahradit. Díky
alfleila
(upraveno)
8. 9. 2008, 21:56
@Denisaaa
Ahoj Deniso, sezamovou pastu Tahini koupíš v obchodě se zdravou výživou, cena se pohybuje kolem 60kč. Nahradit by se to dalo opraženým a rozemletým sezamovým semínkem s přidáním olivového oleje, ale to jsem zatím nezkoušela
kalimera
(upraveno)
6. 9. 2008, 10:00
Jé, to je taky váš recept ? Mám ho už delší dobu v oblíbených, ale pořád jsem jaksi nestihla zajít do zdravé výživy pro Tahini
alfleila
(upraveno)
6. 9. 2008, 22:16
@kalimera
Taky koukám, že jsme si s těmi recepty nějak sedly do noty Asi taky ráda experimentujete a zkoušíte, že? Až budete kupovat Tahini, tak se prodává se solí nebo bez soli. Doporučuji tu bez soli, je lepší, když si potom dosolíte podle chuti a navíc by se Vám Tahini bez soli hodila třeba na přípravu sladké chalvy
kalimera
(upraveno)
7. 9. 2008, 9:25
@alfleila
Zítra se pro Tahini už konečně vypravím . Díky moc za tip . Ivi, neříkej, že umíš udělat i chalvu , zrovna jsem jednu dojedla , miluju ji .
alfleila
(upraveno)
7. 9. 2008, 16:39
@kalimera
Tak chalvu jsem zatím nezkoušela, ale ráda bych. Z dovolené jsem si přivezla pravou egyptskou s lískáčema, a teda musím říct, že lepší jsem "zatím" nejedla!
kalimera
(upraveno)
7. 9. 2008, 20:31
@alfleila
My jsme si letos z Tunisu přivezli s mandlema . Moc ráda bych sehnala recept .
alfleila
(upraveno)
8. 9. 2008, 21:52
@kalimera
Hmmm, tak ta byla určitě taky moc dobrá! Tam to prostě umí! K nám se dováží hlavně Řecká a Izraelská - jsou taky výborný. Pak ještě Polská ale, ta se moc lepí na zuby, díky tomu cukru. Tak já se pokusím nějakej receptík na domácí chalvu najít, a kdyžtak ti dám vědět.
šlaufinka
(upraveno)
15. 7. 2008, 10:56
Je to přímo úžasné, v Maroku dají do prostřed talíře mističku s humusem zalitým olivovým olejem a posypaný čerstvou sekanou petrželkou nebo koriandrem a kolem nakrájený arabský chléb a každý se obslouží sám. Super místo chlebíčků nebo ke grilování. Zkoušela jsem i z naložené cizrny. Díky za recept.
alfleila
(upraveno)
15. 7. 2008, 18:49
@šlaufinka
Tak to mám radost, že se Vám receptík zamlouvá. Já tuhle věc miluju. S arabským chlebem (pittou) si to umím taky představit, a co teprve s tortilovými lupínky.....mňam!!
rampy
(upraveno)
14. 7. 2008, 22:17
a je to dobré?Cizrnu jdem dělala,ale pomazku ještě nee,váhám,jestli to bude chutnat.............hlavně malé .....
alfleila
(upraveno)
15. 7. 2008, 19:53
@rampy
Dobré?? Přímo vynikající Romčo! Teda aspoň já se po tom můžu utlouct. Jestli to budete dělat pro děti, tak možná uberte česnek. Opravdu doporučuji vyzkoušet. S tou cizrnovou moukou jsem to nezkoušela (jak psala paní pode mnou), dávám přednost klasicky uvařené cizrně, ale může to být taky dobré. Jestli budete zkoušet, tak mi pak dejte vědět, jak Vám a dětem chutnalo
rampy
(upraveno)
24. 7. 2008, 21:46
@alfleila
Tak jste měla pravdu,moc výborný........učím malou na pomazky,jelikož jde za měsíc do školky a tahle chutnala........díky
alfleila
(upraveno)
24. 7. 2008, 22:01
@rampy
To jsem moc ráda, že chutnala, zase někdy něco zajímavého a chutného přihodím
Jitule67
(upraveno)
15. 7. 2008, 16:06
@rampy
Určitě to zkuste, je moc dobrá. Pracuji ve školce a občas ji dětem děláme na svačinku a opravdu jim chutná. Dá se sehnat i instantní cizrnová mouka, tu stačí promíchat s trochou vody a je to rychlejší. S tou moukou se dají i zahušťovat omáčky, polévky, protože je instantní, nemusí se dlouze převařovat jako obyč. mouka a je bezlepková. Děláme podobnou i z naložených sojových bobů. Rozmixovat, smíchat s pomazánkovým máslem, najemno nakrájenou cibulkou, kyselým okurkem a podle potřeby osolit. Ten základ z cizrny (soji) a pomaz. másla je univerzální, dá se přidat i třeba tuňák, vejce apod. Jitka