(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Rybičková polévka, kterou mají rády i děti
Potřebné ingredience
½ - ¾ kg kořenové zeleniny v poměru cca 2 díly petržele na 1 díl celeru a 1 mrkve *** 2 cibule *** 4 PL másla *** ½ kg masa z kapříka nebo jiného rybího masa *** Muškát, sůl, pepř ***(hrst kuskusu nebo spařených jáhel)Smažená houstička (kostičky) nebo krekry ve tvaru rybiček
Postup přípravy
Vánoce vánoce přicházejí .... a nejen teď se tedy může hodit tenhle tip na rybičkovou polévku. Připomíná tu tradiční, ovšem zabere jen chvíli a chutná i dětem. Zvlášt, pokud v ní plavou ty dokřupava vypečené rybičky :-)
V 1,5 l osolené vody uvaříme rybí maso (netrvá to obvykle déle než 5 minut). Důkladně ho obereme, aby v něm nebyly kosti, a pokrájíme na kousky. Můžeme použít i filé.
V hrnci na másle orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a když voní, přidáme nakrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme rybím vývarem a zhruba 5 min vaříme bez pokličky.
Ochutíme muškátem a pepřem, příp. ještě solí. Polévku přímo na vařiči dokonale rozmixujeme tyčovým mixerem dokrémova. Množstvím zeleniny by se měla polévka sama dostatečně zahustit.
Pokud máme (např. ve vánoční polévce) rádi jikry, lze nyní do polévky zamíchat hrst kuskusu nebo jáhly – konzistencí je budou připomínat. Není to ale nutné (zvlášť menší děti mají raději polévku krémovou). Odstavíme, vmícháme maso a necháme ještě pár minut stát, aby se chutě prolnuly. Mezitím můžeme osmažit houstičku.
Místo houstičky je možno servírovat se slanými krekrami ve tvaru rybiček, např. sezamovými. Lovit je z polévky, tomu žádný malý rybář neodolá.
Tenhle receptík je z kuchařky "Zdravé šílenství", ale ne ukradený, psala jsem ji :-) Prodává se od 22. listopadu v Hypernově, v oddělení Ovoce - Zelenina (ne tedy u knih) za 289,- Jinde k dostání není a asi ani nebude.
Je celá o tom, jak hravě, co nejzdravěji a hlavně s chutí kuchařit z ovoce a zeleniny (zatím A-F), aby to chutnalo celé rodince a pomáhat aby mohli i malí kuchtíci :-)
Většinu receptů fotila sestra, tak zkusím ještě nějaké fotky dovložit. Sněhuláka (receptík) vložím taky :-)))
V 1,5 l osolené vody uvaříme rybí maso (netrvá to obvykle déle než 5 minut). Důkladně ho obereme, aby v něm nebyly kosti, a pokrájíme na kousky. Můžeme použít i filé.
V hrnci na másle orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a když voní, přidáme nakrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme rybím vývarem a zhruba 5 min vaříme bez pokličky.
Ochutíme muškátem a pepřem, příp. ještě solí. Polévku přímo na vařiči dokonale rozmixujeme tyčovým mixerem dokrémova. Množstvím zeleniny by se měla polévka sama dostatečně zahustit.
Pokud máme (např. ve vánoční polévce) rádi jikry, lze nyní do polévky zamíchat hrst kuskusu nebo jáhly – konzistencí je budou připomínat. Není to ale nutné (zvlášť menší děti mají raději polévku krémovou). Odstavíme, vmícháme maso a necháme ještě pár minut stát, aby se chutě prolnuly. Mezitím můžeme osmažit houstičku.
Místo houstičky je možno servírovat se slanými krekrami ve tvaru rybiček, např. sezamovými. Lovit je z polévky, tomu žádný malý rybář neodolá.
Tenhle receptík je z kuchařky "Zdravé šílenství", ale ne ukradený, psala jsem ji :-) Prodává se od 22. listopadu v Hypernově, v oddělení Ovoce - Zelenina (ne tedy u knih) za 289,- Jinde k dostání není a asi ani nebude.
Je celá o tom, jak hravě, co nejzdravěji a hlavně s chutí kuchařit z ovoce a zeleniny (zatím A-F), aby to chutnalo celé rodince a pomáhat aby mohli i malí kuchtíci :-)
Většinu receptů fotila sestra, tak zkusím ještě nějaké fotky dovložit. Sněhuláka (receptík) vložím taky :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
21. 1. 2017, 17:34
kosticka
(upraveno)
25. 1. 2007, 12:57
Tento recept ode mě dostává samé +++++. Zeleninu mám ráda, filé a jáhly zbožnuji a když se polévka nechá odležet, je výborná. Jsem labužník, polévkový labužník a proto tolik +++++. Silvie
artep
(upraveno)
25. 1. 2007, 20:44
@kosticka
no joooo.... jáhly! to je obměna, kterou jsem vlastně už mooooc dlouho nepoužila! Já tam sypu ten svůj kuskus ... a jáhly stárnou a stárnou.... Mimochodem, máte někdo něco vyzkoušeného právě s jáhlama? Ideálně naslano, co by jedla i hlava rodiny...
artep
(upraveno)
21. 12. 2006, 1:23
ty křupavé rybičky SAMOZŘEJMĚ stačí kupované (klasické slané krekry), péct se s nima není nutné (pokud tedy není třeba zaměstnat něčím "kuchtíky" )