Moje první tři potahované dorty před rokem a čtvrt.
Potřebné ingredience
Odhodlání bylo, zpětně si kladu otázku, proč jsem to už po prvním dortu nezabalila... Tímto chci povzbudit všechny, kdo se dortíku s jakoukoli potahovací hmotou pustily poprvé a mají pocit, že není nic moc......... __________ My ten dortík pak oloupali od marcipánu jako pomeranč a snědli :-D Ozdoby byly naštěstí kupované a krém ze směsi v krabičce...
Postup přípravy
Toto byl dort k Radečkovým třetím narozeninám 17.3.2007. Byla jsem taky vyhecovaná nádhernými marcipánovými dortíky z internetu. A dobrá rada "s vodou opatrně" dopadla tak, že jsem fakt vodu KAPALA a měla ji tuhou a málo prohnětenou, ač jsem málem potila krev, protože jsem to celé hnětla ručně. Na fotce je vidět, jak se to lámalo a jak jsem to měla vyválené na tlusto, vůbec jsem netušila, jak to asi má být, marcipánový dort jsem v životě neviděla, jen na fotkách a už vůbec ne na řezu...
Největší nedostatky jsem se snažila naaranžovat dozadu a ještě co nejvíc zakrýt krémem a stuhou - naštěstí doma byla takhle široká stuha, ale krátká, na mašli už by to nevyšlo...
Takto vypadal můj druhý dort o den později, korpusy pečeny současně. To už jsem pochopila, že hmota je moc tuhá, tak jsem byla s vodou odvážnější a ejhle, šlo to i prohnětat :-D ALe opět jsem neměla ponětí, jak vypadá správně prohnětená hmota. Výsledek se pak na dortě trhal, měl tendenci stekat, ale naštěstí to udržel, jen povrch měl pár trhlin a tak došlo na aplikaci takovou, aby zakryla největší postižená místa. Byl to dort pro maminku a naštěstí měla pochopení...
(PS: Ta zelená hmota už byla zředěná moc - nedošlo mi, že práškové barvy se ředí vodou a tudíž mi zředí i hmotu - přidávala jsem cukr, ale stále málo. Naštěstí ten čtyřlístek byl jen na horní ploše a neměl kudy utéct, ne tak už na třetím dortu...)
Ano ano, do třetice všechno možné i nemožné... hmota čekala dva měsíce v lednici, byla řídká, ač jsem se ji snažila zahušťovat - opět jsem neměla absolutně představu, že to polkne opravdu TOLIK cukru! na zahuštění. Dort jsem potáhla a za odměnu se svléknul :-D Pozděj jsem pochopila, že jsem to měla prezentovat jako záměr a nic si z toho nedělat. Já měla naopak pocit, že mi není dáno a to nemá cenu... Navíc po tomto dortu zbytek hmoty putoval zpět do lednice a tam během dalšího měsíce krásně zplesnivěl. Rozhodně a výhradně díky vysokému obsahu vody, zabalený byl opravdu dobře, ve dvou mikrotenech. To píšu jen jako doplnění mojí poznámky, že bych mléčný marcipán rozhodně nikdy neskladovala mimo lednici, patrně by mi venku zplesnivěl mnohem dřív... Jen doplním, zbytky marcipánu umazané od krému a od drobečků už nešly zpět k "čisté hmotě", ale pryč. Čili opravdu nebyl jiný infikovaný důvod, aby mi hmota zplesnivěla. Na hygienu práce si potrpím.
Toto je můj 15. dort, 21.6.2008, po roce a čtvrt od toho prvního potahovaného. Sama se divím, že to nakonec "šlo". Je to moje už druhá mašinka (první zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18469&user=133115) a vůbec první dort pro "někoho cizího" a už mám zprávy, že i další oslavenec by si mašinku přál :-D Teda nemá z toho rozum, takže spíš jeho maminka. Tak uvidíme, asi to doma přejmenujeme na "Mašinkov"... (Více fotek zde: http://rybi-cka.blog.cz/0806/masinka-je-hotova)
_______________________
Holky, co máte za sebou první dort, nebo se do něho teprve pustíte, držím palce a přeju pevné nervy! A pamatujte, že záměr s dortem máte v hlavě jen vy, když vám vyjde něco jiného, podejte to jako záměr a lidi budou nadšeni - třeba klobouk s růžemi namísto patrového dortu a podobně!
_______________________
Pečení zdar!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé