ČOKOLÁDOVÝ DORT S JAHODAMA, PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKOU A KOČIČÍMI JAZÝČKY
Potřebné ingredience
Recept na korpus od isahu/toprecepty.cz. Výborný, lehký, nadýchaný, přitom vláčný.
Postup přípravy
6 vajec
100g cukru krystal
150g polohrubé mouky
špetka soli
5 lžic oleje
Pokud chcete jinou příchuť dortu, nahraďte 30g mouky kakaem, ořechy, kokosem,...
POSTUP PŘÍPRAVY KORPUSU:
Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem.
Do bílků přidáme špetku soli a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech přisypáváme cukr a stále šleháme. Sníh s cukrem šlehat několik minut, po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá hutná placka.
Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...
Mouku (popř. kakao, ořechy,...) si odvážíme a přes síto prosijeme na žloutkovosněhovou směs. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.
Těsto dáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý. Při pečení se srovná.
Pečeme cca 40min. při 160°C (zkuste špejlí, jestli je dostatečně propečený i uprostřed).
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a vyklopíme.
Korpus jsem pekla den předem. Stejně tak připravovala pařížskou šlehačku.
PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA
100g čokolády
500ml smetany ke šlehání
moučkový cukr dle potřeby
Den předem rozpustit na mírném ohni kvalitní čokoládu (já dávám 80%), pak přilít 500ml smetany ke šlehání, prohřát, než se čokoláda dokonale rozpustí. Nechat do druhého dne pořádně vychladit v lednici, pak přidat cukr (kdo se bojí, tak i ztužovač) a vyšlehat.
Pokud použijete kvalitní čokoládu, šlehačka bude dost hustá ne není potřeba přidávat ztužovač.
Když použijete méně kvalitní nebo mléčnou čokoládu, ztužovač je potřeba.
Na dort jsem dále použila 500ml šlehačky, 3 balíčky kočičích jazýčků, mléčnou čokoládu a cca 500g jahod.
POSTUP PŘÍPRAVY DORTU
Korpus 2x prořízneme, spodní část potřeme pařížskou šlehačkou, přiklopíme plátem korpusu, potřeme (bílou) šlehačkou. Do té můžeme podle chuti přimíchat rozmixované jahody. Přiložíme vrchní část korpusu. Boky dortu potřeme zbytkem pařížské šlehačky.
Na mírném ohni rozpustíme mléčnou čokoládu, přidáme do ní trochu smetany ke šlehání, promícháme a rozetřeme na horní část dortu.
Boky dortu obložíme kočičími jazýčky a nakonec dozdobíme šlehačkou a jahodama.
Upečený korpus v celku. Krásně vysoký, kyprý a nadýchaný.
Foto rozkrojeného korpusu.
"Naplněný" dort.
Dort potřený čokoládou, ozdobený kočičími jazýčky.
Do čokolády po rozpuštění přidat cca půl deci smetany. Díky ní se bude čokoláda i po vychlazení dobře krájet a nebude praskat.
Kočičí jazýčky na pařížské šlehačce dobře drží, nemusíte mít obavy, že budou opadávat.
Spokojená oslavenkyně :O)
Takhle vypadal dort po rozkrojení. Špatné foto, ale jen tak pro názornost...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé