Můj recept na domácí chleba
Potřebné ingredience
700g pšeničná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 300g žitná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 30g sůl 5g kmín (já mám raději mletý) 5g suchého droždí (já dávám francouzské – bílý sáček s vlaštovkou – má 10g, takže na vystačí na 2 bochníky) 35ml ocet (původně bylo méně, ale já mám radši kyselejší chlebík) 700ml vlažná voda
Postup přípravy
Po 40 minutách kynutí těsto propracuji. Vyklopím na vám a trošku hnětu. Upravím do tvaru bochníku, pomoučím a dám do pomoučené ošatky – já mám na tuhle várku těsta ošatku 1,5 (i když výrobce doporučoval 2 – prý váha mouky x2 je velikost ošatky). Nechám kynout pod utěrkou 40 minut.
Ke konci kynutí pustím troubu (horký vzduch) na 230st.C a na dno dám malý kastrůlek s asi 1-2cm vody, kterou předem předehřeji v rychlovarce. Když je trouba předehřátá, vyklopím bochník na plech vyložený pečící podložkou a dám péct.
Mám radši lesklé bochníky než ty moukové, takže před pečením potřu bochník směsí vody, trošky mouky a špetky soli – kůrka je pak lahodná.
Peču 10 minut na 230st.C, pak uberu na 160stC, vyndám kastrůlek s vodou. Opakuji potření bochníku vodou s moukou a solí. Peču ještě 45 minut. Moje trouba v jednom místě peče víc, takže mám z alobalu udělanou čepici a tou kůrku chráním před spálením. Bochník má mít dutý zvuk při poklepání a taky se dá zkoušet špejlí jako buchta.
Upravila jsem si poměr mouk, původně bylo 600 ku 400. Původně byla kostka droždí, já radši sušené, správně se asi dává celý kmín. Když je těsto řídké, přidejte mouku – když je tuhé, přidejte vodu – to asi víme všichni :o)
PRÁCI ZDAR!
Po kynutí vyklopím bochník na plech.
Bochník chleba po dopečení - nechat hodinu chladnout.
Hotovo, upečeno, vychladnuto - můžeme krájet...
Krajíce chleba...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé