Perníkový závin paní Pecháčkové
Potřebné ingredience
300g hladké mouky, 200g cukru moučky, 1 sáček kypř.prášku do perníku, 1 lžíce kakaa, 2 vejce (jedno do těsta a jedno na potření), 2 lžíce rumu, 2 lžíce tekutého medu, 4 lžíce mléka. Náplň: 300g povidel, 100g oloupaných mandlí (já nedávala)
Postup přípravy
Nedivím se, že paní Pecháčková vyhrála s tímto štrůdlíkem 1. místo ve Štrůdlování u České Lípy.
Vyzkoušejte také.... Tady je recept:
Mouku prosijte s moučkovým cukrem, kypřícím práškem a kakaem na vál. Přidejte jedno vejce, rum, med a mléko a vypracujte vláčné těsto a nechte ho 60 minut odpočinout. Pak těsto rozdělte na 2 části z každé vyválejte plát asi 4mm silný. Potřete každý polovinou povidel (já dávala domácí švestkovou nutelu) a posypejte polovinou mandlí. Srolujte opatrně do závinu, ať náplň nevyteče, okraje přitiskněte a povrch potřete vajíčkem.
Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut.
Vyválená placka o síle cca 4 mm.
S těstem se pracovalo dobře.
Náplň nedávejte až k zadnímu kraji, ať se nevytlačí ven.
Rolujte na šířku cca 6-7 cm - pečením se trošku roztáhne a bude tak akorát ,-)
Zvolte vhodnou náplň. V originál receptu jsou povidla, já mám švestkovou nutelu a určitě může být i marmeláda. Dovedu si představit třeba jahůdkovou nebo meruňkovou......
Dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a šup do vyhřáté trouby....
Nakrájíme jako klasický štrůdlík. Pocukrujeme prosátým cukrem.
Mám vyzkoušeno, že dva dny po upečení chutná pořád stejně a je krásně měkký.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé