(recept
si oblíbilo 228 návštěvníků)
Medovník
Potřebné ingredience
Recept vkládám na přání...vyzkoušela jsem několik receptů na medovník, tento zatím vede-výborný. Potřebujeme: na pláty-1 Heru nebo máslo, 400g hladké mouky výběrové, 190g cukru krupice, 3 vejce, 1 čl jedlé sody, 3 pl medu. Na nápň-300g másla, 1 zahuštěné slazené mléko (Salko), 1 kysanou smetanu, 2 čl cukru moučka. Na zdobení-mleté ořechy (cca 2 pl) příp. marcipán, čokoládové přízdoby, čokopoleva-dle fantazie.
Postup přípravy
Heru s medem rozpustíme na ohni, do teplého vešleháme všechny ostatní přísady-já projedu ručním šlehačem, ale stačí i vymíchat vařečkou. Z pečicího papíru si vystřihneme 2 kola podle talíře, na který chceme medovník umístit a mažeme těstem-jde to dobře-je tekuté-na každé kolo dávám cca 2 pl těsta a rozmažu příborovým nožem-tence, třeba jako pomazánku na chleba. :-) Pláty na střídačku peču-v horní části trouby při 180 st. stačí pár minut-hlídat-rychle se připálí. Mám 7 plátů. Hotové obkrojím do kulata-nejlépe pokličkou s ostrou hranou-to jde nejrychleji-lze samozřejmě i nožem. Odkrojené zbytky nevyhazovat a nejíst-budou třeba. :-) Příprava náplně-změklé máslo vyšleháme se Salkem 2 hod.vařeným ve vodní lázni a VYCHLADLÝM! Nejlépe uvařit den předem, nebo koupit rovnou salko Caramelo-již hotové. Caramelo existuje i čokoládové a vůbec to není špatné, pak máme čokomedovník. :-) Ten klasický je ale z čistého Salka-karamelový. Pokud se krém srazí-stane se, když máslo a Salko nemá stejnou teplotu, pomoc je velmi jednoduchá-rozpustit kousek másla naprudko v kastrůlku, až bublá a na nejvyšší obrátky vešlehat do sraženého krému-okamžitě se spraví-je to jako kouzlo :-) Vychladlé pláty promazávat na střídačku krémem a kysanou smetanou se zamíchanými 2 čl cukru-máme jich 7, takže první plát krém, druhý třetina smetany, třetí zase krém, čtvrtý druhá třetina smetany, pátý krém, šestý zbytek smetany, sedmý opět krém a omazat i boky dortu. Po každém namazání suchý plát pořádně přitlačit. Odkrojené zbytky plátů rozemneme rukama a smícháme s mletými vlašskými ořechy (kdo má na ořechy alergii, bez problémů vynechá) a celý dort na povrchu i ze stran obsypat, boky oplácat :-) Dále můžeme nebo nemusíme zdobit dle chuti-postříkat čokoládou atd... Medovcník potřebuje alespoň den uležet-v lednici zabalený ve fólii, pak je naprosto dokonalý.
...
...
...
...
...
.
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zdenulinka
(upraveno)
22. 3. 2019, 10:31
Dobrý den Táňo,chci se prosím zeptat, pokud bych chtěla medovník péct na klasický plech, bude stačit množství surovin nebo mám nějak zvětšit dávku??? Moc děkuji Zdenka
peggybundova
(upraveno)
11. 6. 2019, 15:37
@Zdenulinka
Tak logicky velký plech je asi větší než talíř. Takže buď zvětšit dávku nebo budete mít nízký řez třeba jen ze 2-3 vrstev.
pelunka
(upraveno)
1. 2. 2019, 14:14
Dobrý den děkuji za recept jiný medovnik už léta nedělám
peggybundova
(upraveno)
11. 6. 2019, 15:38
@pelunka
Raguella
(upraveno)
8. 2. 2018, 16:52
Dobrý den,zítra se pokusím zhotovit synovi k podle Vašeho receptíku.Snad se mi povede?...děkuji za receptík.
peggybundova
(upraveno)
10. 2. 2018, 10:07
@Raguella
Držím palce a dejte vědět
Raguella
(upraveno)
14. 2. 2018, 13:32
@peggybundova
Dobrý den,povedl se nádherně,sklidila jsem velikou pochvalu a všichni jsme si moc pochutnali,děkuji za bezva receptík a určitě jsem nepekla naposled.
peggybundova
(upraveno)
14. 2. 2018, 18:29
@Raguella
gabb
(upraveno)
15. 11. 2017, 10:02
Nadys
(upraveno)
10. 3. 2017, 9:21
LuckaL.
(upraveno)
8. 12. 2015, 15:28
dnes jsem podle Vás pekla, bude na zítřek narozeninový, je to premiéra, tak snad bude mít úspěch, moc děkuji za recept, dělal se opravdu pěkně
peggybundova
(upraveno)
8. 12. 2015, 16:20
@LuckaL.
Superrr, děkuji za zprávu
nekup to
(upraveno)
29. 11. 2014, 14:36
venda kudelova
(upraveno)
17. 11. 2014, 10:20
Chystám se na vánoc péct medovník a ze všech to bude asi Váš Všude na stejné množství mouky je více cukru. Takže asi ten Váš nebude tak přeslazený což mi vyhovuje.
peggybundova
(upraveno)
17. 11. 2014, 14:29
@venda kudelova
No, já jsem cukru oproti původnímu receptu dost ubrala a ještě i tak je to sladké až až nevím, co to je za tendenci dělat vše tak šíleně přeslazené tak držím palce, ať se Vám povede, já ho budu taky dělat, a možná ještě i do Vánoc
venda kudelova
(upraveno)
17. 11. 2014, 16:01
@peggybundova
A pokud by jsem ještě ubrala cukru tak musím něco přidat nebo ne nemám moc ráda přeslazené i když medovník je sladký ale už ten karamelový krém udělá své
peggybundova
(upraveno)
17. 11. 2014, 16:38
@venda kudelova
Já už bych to nechala tak jak mám napsáno
juvajuva
(upraveno)
9. 2. 2014, 15:44
Vera N
(upraveno)
9. 2. 2014, 14:40
verka 42
(upraveno)
10. 5. 2013, 22:48
Zdravím i já se připojuji a tleskám... Recept výborný, rozpis odpovídá na drobeček přesně Také jsem měla obavy jestli to dopadne, ale medovník je naprosto dokonalý takže zařazujeme do repertoáru !
peggybundova
(upraveno)
11. 5. 2013, 8:55
@verka 42
Tak to mě moc těší děkuji za právu a přeji krásný víkend!
lucifuk_2009
(upraveno)
25. 3. 2013, 19:22
dnes jsem pekla medovníček,,,,,výborný vždycky jsem si říkala a bála se toho jak je složitý,ale tenhle je vážně super ,,,,samozřejmě jsme ho už i ochutnali ukládám do receptů!!!!!
peggybundova
(upraveno)
26. 3. 2013, 15:04
@lucifuk_2009
Tak to mě moc těší Lucko, děkuji za zprávu a nechte si chutnat!
ajina28
(upraveno)
6. 3. 2013, 12:16
výborný moc chutnal pekla jsem ho už podruhé manželovi do práce,ten byl udělanej asi 4 dny dopředu a za mě byl moc proleželej v práci chutnal mě chutnal víc ten co jsme hned druhý jedli )) takže děkuji za recept,s tím cukrem jsem se řídila podle vás
peggybundova
(upraveno)
6. 3. 2013, 12:21
@ajina28
Super jsem ráda že chutnal, děkuji!
aneris
(upraveno)
3. 3. 2013, 8:18
Výborný recept, už peču po druhé, rychlé nejen na přípravu,ale bohužel taky na konzumaci.....
peggybundova
(upraveno)
3. 3. 2013, 13:13
@aneris
To je pravda jsem ráda, že chutnal!
Inkakos
(upraveno)
17. 2. 2013, 13:46
Tak jsem pekla medovníček podle vašeho receptu a nemůžu napsat jinak, než VYNIKAJÍCÍ !!!! Jen jsem trošičku ubrala cukru (dala jsem 140g a bylo to akorát) . Samozřejmě nevydržel uležet do druhého dne, holt jsme kapánek nenažraná rodina, nicméně na chuti mu to neubralo . Budu péct určitě častěji
peggybundova
(upraveno)
17. 2. 2013, 18:39
@Inkakos
Tak to jsem moc ráda s tím cukrem máte pravdu, taky mám radši méně sladký, ale i v receptu už mám oproti původnímu téměř polovinu ubráno nechte si chutnat pěkný večer!
sesemka
(upraveno)
26. 1. 2013, 18:19
Tak jsem jej dnes upekla synovi k narozeninám, už po půldni uležení . Plátů jsem upekla osm, zbyla mi spousta drobení, co s ním? Možná bych dala příště více zakys. smetany. ALe recept supr, rychlý, dobrý, za dvě hoďky vše hotovo (pekla jsem i na nižší stupeň a trošku déle). Možná příště někam přidám rum nebo skořici? Nezkoušela jste?
peggybundova
(upraveno)
26. 1. 2013, 21:20
@sesemka
Nezkoušela rum by možná nevadil, ten z koupeného medovníku možná i trochu cítím,ale skořici do medovníku za mě fakt ne...to by mi doma nejedli, nemají rádi skořici co jsem zkoušela, místo klasic.Salka dát Salo Caramelo KAKAO, to jsem koupila zcela omylem, když jsem naposled dělala medovník pro slečnu k osmnáctinám...a je to taky výýýborná varianta, možná i lepší takový čokomedovník...jinak drobení, to já mívám opačný problém, že ho mám málo vybírám takový průměr pokličky na okrajování, aby byl "odpad" co nejmenší... jsem ráda, že se Vám recept hodí a že se povedl hezký zbytek víkendu!
sesemka
(upraveno)
29. 1. 2013, 15:17
@peggybundova
Ano, já dávala to kupované, abych nemusela vařit,náhodou měli v akci za 28 v kaufu, tak nekupte to Obřezávala jsem těsto kolem mísy, pokličku jsem vhodnou nenašla, drobení bylo navíc, protože jsem měla o plát víc. Nakonec jsem ho snědla s bílým jogurtem a bašta Další příchuť pro domácí jogurt Dokonce do kond. mléko jde spojit i s ramou máslovou, což jsem nečekala Zkusím někdy to těsto s jinou náplní, fakt vychytaný recept
P.A.V.L.A
(upraveno)
23. 12. 2012, 10:45
o Vánocích určitě udělám.
Cink,cink
(upraveno)
23. 12. 2012, 8:15
Vyzkoušela jsem dle vašeho receptu, ale ty mini, jako cukroví a je to tak výborné, že se chystám na velký.
sarus 46
(upraveno)
15. 12. 2012, 18:49
Je výborný,, já udělala podle receptu malinký. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=137526
peggybundova
(upraveno)
16. 12. 2012, 14:52
@sarus 46
To jsem ráda Šári a výborný nápad s těmi malinkými
analojk
(upraveno)
1. 11. 2012, 22:51
zkuste naplně povidla a bešamel.Je to uplna bomba jen střidate bešamel a povidla.Dělal jsem je podle slovaku a opravdu uspěch alspon v naši rodině