(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
400 hlaviček pampelišek, 2 litry vody, 2 citrony, 2 pomeranče, 2 kg cukru (použila jsem třtinový)
Postup přípravy
Hlavičky pampelišek propláchneme vodou a vložíme do min. 4litrového hrnce, zalijeme 2litry vody a přidáme dva nakrájené pomeranče a dva citrony (nejlépe chemicky neošetřené, nebo aspoň pořádně omyté). Obsah přivedeme k varu a vaříme asi 30minut. Poté odstavíme z plotny a necháme 24hodin uležet. Po uplynutí této doby přecedíme přes husté sítko nebo přes plátýnko, do slité tekutiny přidáme dvě kila cukru a přivedeme k varu. Vaříme potom do zhoustnutí - určitě minimálně dvě hodiny, spíš i dýl, já vařila přes tři hodinky a ještě by to chtělo..., prostě až se odpaří dost vody a medík pěkně zhoustne. Je možné konzistenci zkoušet odebráním malého vzorku na talířek a uvidíte, jak bude vypadat po vychladnutí. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, stačí už jen nalít do čistých skleniček, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru.
Na louce nebo na zahradě si natrháme 400 pampeliškových hlaviček - bez stonků. Jde to rychle, teď je jich všude mraky:-)
V hrnci smícháme propláchnuté pampelišky, dva litry vody a dva pomeranče a dva citrony nakrájené na plátky. Svaříme a necháme vařit ca půl hodinky.
Druhý den přecedíme, přidáme dvě kila cukru a vaříme do zhoustnutí
Ještě horké nalijeme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a na chvíli (tak půlhodinku) obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladit
A máme hotovo:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Renča50
(upraveno)
6. 5. 2018, 18:30
Když jsem použila třtinový cukr,tak za 1 hodinu to bylo uvařené.Když jsem vařila 1,5 hodiny,tak to ve skleničkách zhoustlo. Jak to začne v hrnci pěnit,dát trochu na talířek a nechat vychladit,poznáme hustotu. Pokud jsem použila bílý cukr,tak jsem vařila 2,5 hodiny.
Nanja
(upraveno)
6. 5. 2018, 18:15
Co dobrého v "medu" zůstane, když ho tak dlouho vaříte? Zhola nic...je to jen cukrové pampeliškové sladidlo. Všechno varem zničíte.
sympatie
(upraveno)
6. 5. 2018, 22:02
@Nanja
Souhlasím, nevařím. Je to jen převařený cukr.
krišon
(upraveno)
7. 5. 2018, 7:36
@sympatie
Dnes jsem četla zajímavý článek, dozvěděla jsem se, že to je vlastně sladký sirup. Stojí za přečtení https://www.vitalia.cz/clanky/pampeliskovy-med-neni-med-ani-dobry-napad/
jeremy
(upraveno)
23. 5. 2016, 22:40
ropucha011
(upraveno)
10. 5. 2015, 20:23
Medík uvařený a pro veliký uspěch zítra ještě jednu dávku |:o
vejun
(upraveno)
1. 5. 2014, 10:00
med uvařený, krásně ztuhl a je naprosto výýýbornýýý , dějuji za skvělý recept a přeji krásný májový den .
Vergis1
(upraveno)
8. 5. 2013, 18:12
tak jsem dneska udělala, vařila jsem hodinu a 45 min. a mohla bych tím zabíjet zloděje mám to jak beton po schladnutí a hlavně to chutná jak karamel. No musím udělat repete, jen tak se nevzdám
spetulka
(upraveno)
15. 5. 2013, 13:32
@Vergis1
stejně je to zajímavé, jak se to každému chová jinak . Od spousty mám zas ohlasy, že to nezhoustlo vůbec nebo zůstal tekutější i po delším vaření . Možná záleží i na druhu cukru, tom, jak moc se v tom rozpustí, jak zprudka se odvařuje,...
kouzlo
(upraveno)
7. 5. 2013, 6:20
prosím,není med hořký,když je tam kůra z citronů a pomeranců?
spetulka
(upraveno)
15. 5. 2013, 13:30
@kouzlo
hořký není vůbec
Vergis1
(upraveno)
8. 5. 2013, 18:13
@kouzlo
není hořký a to jsem o pul kila dala mín cukru a furt je to dost sladký
Brďovka
(upraveno)
6. 5. 2013, 23:04
zítra se do něj pustím
mtmc
(upraveno)
7. 5. 2012, 20:09
tak nakoupím potřebné věci natrháme pampelišky a snad se zadaří
Romana T.
(upraveno)
7. 5. 2012, 19:42
Peťulko mooooooc děkuji zítra půjdeme na pampelišky krásný volný den