(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Profiterolky
Potřebné ingredience
Těsto: 120g másla, špetka soli, 1/2l vody, 250 g mouky, 6 vajec Krém: 1 litr mléka, kousek citrónové kůry, 200g cukru krupice, 8 žloutků, 80 g hladké mouky Čokoládová poleva: 200 ml šlehačky, 200g hořké čokolády
Postup přípravy
Recept na tuhle dobrotu mám ze staršího čísla časopisu Gurmet. Předtím jsem se bála do nich pustit, ale tento recept funguje a jsou báječné. Dělala jsem je už víckrát. Tady na foto jsou právě polité čokoládou.... Je na ně tedy potřeba hodně vajec, no při těch dnešních cenách :-( , ale my máme naštěstí domácí :-) A jak tedy na ně:
V kastrolu zahřívejte vodu s máslem a jakmile začne vřít osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu. Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Používám mixér a vyšlehám dohladka. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech, vyložený pečícím papírem, vytvořte malé kopečky. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 ºC asi 20 minut. Po upečení trošku pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.
Na krém zahřejte mléko s kouskem citronové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem a vzniklou pěnu vešlehejte do mléka. Potom vyndejte citronovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte dokud krém nehoustne. Nechte krém trochu vychladnout, přendejte do cukrářškého sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku. Kuličky dáte vychladit a mezitím se připraví čokoládová poleva. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom polijte kuličky a dejte je znovu chladit. V původním receptu psali, že z tohoto množství jich je 20 kousků?? No já je tedy nemám nijak maličké a vyšlo mi jich tedy celkem zhruba 75 kousků. (Takhle vyrovnaný celý plech a ještě dalších 20 na tácku :-))
V kastrolu zahřívejte vodu s máslem a jakmile začne vřít osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu. Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Používám mixér a vyšlehám dohladka. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech, vyložený pečícím papírem, vytvořte malé kopečky. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 ºC asi 20 minut. Po upečení trošku pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.
Na krém zahřejte mléko s kouskem citronové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem a vzniklou pěnu vešlehejte do mléka. Potom vyndejte citronovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte dokud krém nehoustne. Nechte krém trochu vychladnout, přendejte do cukrářškého sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku. Kuličky dáte vychladit a mezitím se připraví čokoládová poleva. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom polijte kuličky a dejte je znovu chladit. V původním receptu psali, že z tohoto množství jich je 20 kousků?? No já je tedy nemám nijak maličké a vyšlo mi jich tedy celkem zhruba 75 kousků. (Takhle vyrovnaný celý plech a ještě dalších 20 na tácku :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
snecka
(upraveno)
16. 3. 2012, 14:12
malinkaté věnečky, aspont to těsto určitě
PetraRol
(upraveno)
16. 3. 2012, 17:56
@snecka
Ano ano, máte pravdu. je to odpalované těsto.
lenulaaaaa
(upraveno)
12. 3. 2012, 21:30
To vypadá božsky, musím vyzkoušet
PetraRol
(upraveno)
16. 3. 2012, 17:58
@lenulaaaaa
Zkuste Leni a ať se Vám povedou.
NikaV
(upraveno)
12. 3. 2012, 13:21
Tak tohle vůbec neznám. , ale vypadají fakt nádherně a velmi jedle . asi budu muset vyzkoušet.
PetraRol
(upraveno)
12. 3. 2012, 20:42
@NikaV
Domčo vyzkoušejte. Jsou prudce jedlé.... já se vcelku musím držet abych jen ochutnala a nes...a jich kupu. Ony naštěstí chutnají nám všem a ještě jsme nabídli návštěvě. Jestli budete zkoušet, tak přeju ať se i Vám vydaří.
kopretin.a
(upraveno)
12. 3. 2012, 12:57
ty jsou vynikající...já je tedy plním šlehačkou a do polevy namáčím, aby byly pěkně pravidelně polité...
PetraRol
(upraveno)
12. 3. 2012, 20:38
@kopretin.a
Helo, díky za tip se šlehačkou . Máte pravdu, je to vynikající desert.
Sophie70
(upraveno)
12. 3. 2012, 9:15
fíha, to je výzva...... tiež sa ich bojím, aby tie kupované neboli lepšie ako moje ťažko spravené ...... ale raz sa musím prekonať a skúsiť to
PetraRol
(upraveno)
12. 3. 2012, 12:51
@Sophie70
Moni, také jsem se jejich výroby bála. Až do té doby, než recept vyšel v Gurmetu zruba před rokem. Jsou neskutečně dobré a je jich hodně. Když si vezmu, kolik stojí v kupované v kelímku, kde jsou asi jen 3 kousky. Tak upéct si je sama se rozhodně vyplatí. Poprvé jsem je dělala a měla jsem doma jen takovou plastovou zdobičku od Tescomy. Pořád jsem doplňovala, nejdřív těsto, pak krém... to zabralo asi nejvíc času. Pak jsem si koupila sáček a špičky a musím říct, že ač to nevypadá, tak příprava tohoto dezertu je vcelku rychlá. Když peču, vychází mi s rozestupy asi na 3 plechy. Jen se tedy musí opatrně s tím chladnutím a skutečně každý plech nechat stydnout pomaličku při pootevřené troubě a pak pro další várku troubu znovu rozehřát. Jinak nebudou duté kuličky, ale placičky. Přeju ať se Vám také podaří.
carodejka71
(upraveno)
10. 3. 2012, 16:38
TAk tento recept doporučuju, znám ho, dělám ho a je to opravdu mňamka!!!A navíc, kdo má fantazii, může experimentovat a obměňovat náplně i polevy!!
PetraRol
(upraveno)
10. 3. 2012, 16:47
@carodejka71
PetraRol
(upraveno)
10. 3. 2012, 16:47
@carodejka71