Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Barches - šábesový chléb, též "chala", výborný i druhý den

0.0
Barches - šábesový chléb, též "chala", výborný i druhý den

Potřebné ingredience

160 ml vlažné vody, 1 celé vejce, 1 žloutek, 40 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, půl kostky droždí. Na potření vejce rozmíchané s vodou, sezam nebo mák na posypání.

Postup přípravy

Postup určitě netřeba dlouze popisovat, pekárnu nastavit na program "těsto", případně dosypat mouku nebo přidat trochu vody. Po ukončení programu záleží na Vás, jaký tvar barchesu chcete mít. Já motám ze čtyř pramenů jako vánočku. Před pečením v troubě nechám asi půl hodiny kynout pod utěrkou, potřu vejcem s vodou, posypu (u nás vede mák) a peču na cca 170 st. asi půl hodiny, pak už nikam neodcházím a hlídám každou minutu navíc, aby povrch příliš nezezlátl.Recept jsem dlouho "vychytávala" a upravovala pro domácí pekárnu, aby chutnal jako babiččin originál, zadělávaný samozřejmě v míse :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Sophie70 14. 1. 2013, 10:30
moje slová boli úprimné, veľmi som sa tešila výsledku, ktorý sa mi podaril vďaka Vám |:o)..... Trnava je asi 20 km od mesta kde bývam, blízko.... moja babička keď bola mladá, tak pracovala v rodine židovského lekára a aj keď si recepty nezapamätala, tak jedlá veľmi chválila a ja som vždy rada, keď môžem niečo vyskúšať zo židovskej kuchyne :-)
Sophie70 6. 1. 2013, 20:26
vyskúšané a musím povedať, že takéto niečo fantastické a úžasné som už dávno nejedla (Y) s cestom sa krásne pracovalo a výsledok je úplne perfektný. Možno sa zdá, že zveličujem, ale mám z chlebíka krásny pocit |:o) ďakujem veľmi pekne za recept, mám ho vždy pri ruke, lebo odteraz ho budem piecť veľmi často (clamp) posielam pozdrav (L)
NikaV 7. 1. 2013, 13:10
@Sophie70 Moniko, díky za tolik chvály :-$. Mějte se fajn, zdravím na Slovensko a ještě Vám musím napsat, že babička s dědou (ti, u kterých jsem barches jedla prvně), žili v Trnavě... :-) (L)
Sophie70 2. 1. 2013, 19:53
krásne, toto musím vyskúšať (Y) |:o)
NikaV 3. 1. 2013, 10:57
@Sophie70 Děkuji, určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedlo. (hello) (hello)
Verča-Berda 29. 12. 2012, 18:44
Dobrý den Domi (F) ,dnes jsem pekla Váš chleba http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4271316 ,udělala jsem z těsta bulečky a musím uznat, že jsou moooc dobré |:o) |:o) |:o) ,vlastně byly ,-) Děkuji za recept ,určitě nepeču naposledy (L)
NikaV 3. 1. 2013, 10:56
@Verča-Berda Veroniko, díky za pochvalu. Už jsem na ty Vaše bulky koukala, máte je pěkně umotané, asi to tak taky brzy zkusím. Krásný nový rok. (F)
ivanap 19. 2. 2012, 19:38
Dneska jsem dělala ,houstičky byli deluxe,vyhovuje mi i množství,tak akorát co se sní (Y) (Y)
NikaV 21. 2. 2012, 7:38
@ivanap Jsem ráda, že chutnalo (Y), taky radši peču častěji a menší množství. (F) (F) (F)
ivahouba 17. 2. 2012, 14:43
(Y) Mohla byste prosim vlozit i babiccin recept (zadelavany v mise - kdyz jste dlouho ´´vychytavala´´ tenhle do pekarny) - pro srovnani a pro ty, ktere nemaji pekarnu?? ,-) predem diky (L)
NikaV 17. 2. 2012, 19:35
@ivahouba Ivi, to bych ráda, ale ,-): Babička měla těsto "v paži", barches pekla spoustu let, všechno "od oka", navíc z dvojnásobné dávky, správně se na šábes pečou dva barchesy. Já si zapamatovala jen suroviny a tak několikrát moje pokusy o barches sežraly slepice, tenhle recept už snad konečně bude ten pravý. Ale myslím, že hlavní rozdíl mezi těstem v pekárně a v míse je v množství vody a kvasnic - do pekárny se obojího dává míň. Popravdě já jinak než v pekárně kynuté nazadělávám, protože to neumím. :-) (F) (F) (F) Hezký víkend. (F)
ivahouba 17. 2. 2012, 23:17
@NikaV (smich) Dekuju za snahu, budu se ridit vasi radou. :-$ Ja myslela, ze jste si recept jen upravovala pro pekarnu - teda vymyslet ho uplne z niceho, to jste musela mit trpelivost 8-| Az to zkusim, ozvu se (hello) (hello)
zuzka89 17. 2. 2012, 14:23
Slyšela jsem o něm od babičky, recept ale nemám, tak vyzkouším podle Vás (L)
NikaV 17. 2. 2012, 19:15
@zuzka89 Budu moc ráda, když zachutná i Vám. (F)
lidunkavr 17. 2. 2012, 10:37
moc ráda vyzkouším,už mám recept opsaný ^o) ^o) ^o)moc děkuji za recept (pusa) (kocka) (hello) (L)Krásný víkend (L) (C) (koule)
NikaV 17. 2. 2012, 10:39
@lidunkavr Doufám, že bude chutnat a budu ráda, když se pochlubíte, jak se zadařilo. Vám taky hezký víkend. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie