(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Barches - šábesový chléb, též "chala", výborný i druhý den
Potřebné ingredience
160 ml vlažné vody, 1 celé vejce, 1 žloutek, 40 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, půl kostky droždí. Na potření vejce rozmíchané s vodou, sezam nebo mák na posypání.
Postup přípravy
Postup určitě netřeba dlouze popisovat, pekárnu nastavit na program "těsto", případně dosypat mouku nebo přidat trochu vody. Po ukončení programu záleží na Vás, jaký tvar barchesu chcete mít. Já motám ze čtyř pramenů jako vánočku. Před pečením v troubě nechám asi půl hodiny kynout pod utěrkou, potřu vejcem s vodou, posypu (u nás vede mák) a peču na cca 170 st. asi půl hodiny, pak už nikam neodcházím a hlídám každou minutu navíc, aby povrch příliš nezezlátl.Recept jsem dlouho "vychytávala" a upravovala pro domácí pekárnu, aby chutnal jako babiččin originál, zadělávaný samozřejmě v míse :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Sophie70
(upraveno)
14. 1. 2013, 10:30
moje slová boli úprimné, veľmi som sa tešila výsledku, ktorý sa mi podaril vďaka Vám ..... Trnava je asi 20 km od mesta kde bývam, blízko.... moja babička keď bola mladá, tak pracovala v rodine židovského lekára a aj keď si recepty nezapamätala, tak jedlá veľmi chválila a ja som vždy rada, keď môžem niečo vyskúšať zo židovskej kuchyne
Sophie70
(upraveno)
6. 1. 2013, 20:26
vyskúšané a musím povedať, že takéto niečo fantastické a úžasné som už dávno nejedla s cestom sa krásne pracovalo a výsledok je úplne perfektný. Možno sa zdá, že zveličujem, ale mám z chlebíka krásny pocit ďakujem veľmi pekne za recept, mám ho vždy pri ruke, lebo odteraz ho budem piecť veľmi často posielam pozdrav
NikaV
(upraveno)
7. 1. 2013, 13:10
@Sophie70
Moniko, díky za tolik chvály . Mějte se fajn, zdravím na Slovensko a ještě Vám musím napsat, že babička s dědou (ti, u kterých jsem barches jedla prvně), žili v Trnavě...
Sophie70
(upraveno)
2. 1. 2013, 19:53
krásne, toto musím vyskúšať
NikaV
(upraveno)
3. 1. 2013, 10:57
@Sophie70
Děkuji, určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedlo.
Verča-Berda
(upraveno)
29. 12. 2012, 18:44
Dobrý den Domi ,dnes jsem pekla Váš chleba http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4271316 ,udělala jsem z těsta bulečky a musím uznat, že jsou moooc dobré ,vlastně byly Děkuji za recept ,určitě nepeču naposledy
NikaV
(upraveno)
3. 1. 2013, 10:56
@Verča-Berda
Veroniko, díky za pochvalu. Už jsem na ty Vaše bulky koukala, máte je pěkně umotané, asi to tak taky brzy zkusím. Krásný nový rok.
ivanap
(upraveno)
19. 2. 2012, 19:38
Dneska jsem dělala ,houstičky byli deluxe,vyhovuje mi i množství,tak akorát co se sní
NikaV
(upraveno)
21. 2. 2012, 7:38
@ivanap
Jsem ráda, že chutnalo , taky radši peču častěji a menší množství.
ivahouba
(upraveno)
17. 2. 2012, 14:43
Mohla byste prosim vlozit i babiccin recept (zadelavany v mise - kdyz jste dlouho ´´vychytavala´´ tenhle do pekarny) - pro srovnani a pro ty, ktere nemaji pekarnu?? predem diky
NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 19:35
@ivahouba
Ivi, to bych ráda, ale : Babička měla těsto "v paži", barches pekla spoustu let, všechno "od oka", navíc z dvojnásobné dávky, správně se na šábes pečou dva barchesy. Já si zapamatovala jen suroviny a tak několikrát moje pokusy o barches sežraly slepice, tenhle recept už snad konečně bude ten pravý. Ale myslím, že hlavní rozdíl mezi těstem v pekárně a v míse je v množství vody a kvasnic - do pekárny se obojího dává míň. Popravdě já jinak než v pekárně kynuté nazadělávám, protože to neumím. Hezký víkend.
ivahouba
(upraveno)
17. 2. 2012, 23:17
@NikaV
Dekuju za snahu, budu se ridit vasi radou. Ja myslela, ze jste si recept jen upravovala pro pekarnu - teda vymyslet ho uplne z niceho, to jste musela mit trpelivost Az to zkusim, ozvu se
zuzka89
(upraveno)
17. 2. 2012, 14:23
Slyšela jsem o něm od babičky, recept ale nemám, tak vyzkouším podle Vás
NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 19:15
@zuzka89
Budu moc ráda, když zachutná i Vám.
lidunkavr
(upraveno)
17. 2. 2012, 10:37
moc ráda vyzkouším,už mám recept opsaný moc děkuji za recept Krásný víkend
NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 10:39
@lidunkavr
Doufám, že bude chutnat a budu ráda, když se pochlubíte, jak se zadařilo. Vám taky hezký víkend.