VÁNOČNÍ DORT
Potřebné ingredience
korpus:30 dkg nastrouhaných jablek, 12 dkg hrubé mouky, 4 žloutky, 15 dkg práškového cukru, 5 jemně tlučených hřebíčků, 1 lžička mleté skořice, citronová kůra, 2 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 12 dkg mletých vlašských ořechů, 4 bílky se špetkou soli, 1/2 prášku do pečiva
náplň: 1 odtučněný tvaroh, 10 dkg másla, 3-5 lžic práškového cukru
poleva: 5 dkg másla, 5 dkg práškového cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce kakaa, mléko, rum, čokoládové kaštany
na zdobení ořechy
Postup přípravy
-žloutky a cukr utřít, přidat citr. kůru, hřebíček, rum a kakao
-bílky vyšlehat se špetkou soli a jemně smíchat s mletými ořechy do kterých jsme promíchali kypřící prášek
-do ušlehané hmoty žloutků po lžících vmícháme jablkovou směs a nakonec jemně vmícháme směs bílkovou
-dáme péct do vymazané a vysypané formy
-po vychladnutí je dobré kurpus nechat uležet v chladu a zabalený v sáčku asi 24 hod, aby se zaleželo koření
Plnění dortu:
-plníme tvarohovou náplní - v polovině dortu a potřít i okolo dortu
-nebo můžeme pouze promazat rybízovou marmeládou
-nebo můžeme promazat šlehačkou se stužovačem
-nakonec dort polejeme čokoládovou polevou a poklademe půlenými ořechy
-kolem dokola naneseme kokos, nebo ořechy a nebo celé polejeme čokoládovou polevou
-i hotový dort je dobré uložit na 24 hod do chladna, podává se se šlehačkou
Tento dort pravidelně peču každé vánoce a jen se po něm zapráší. Dobrou chuť.
další varianta zdobení
další varianta zdobení
vánoční dort na řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé