(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
Zelenina v soli bez sterilování, vydrží dlouho
Potřebné ingredience
množství očištěné zeleniny je v dekagramech, toto množství je na 1kg soli (ale stačí i 80 dkg soli, není to tak slané. Méně soli ale rozhodně ne, mohlo by se to kazit) 90 celer, 90 mrkev, 40 kapusta, 40 květák, 60 petržel, 50 kedlubna, 40 cibule, 20 pór, 6 česnek, 10 nať celeru, 8 nať petržel
Postup přípravy
Udaná čísla nejsou dogma.. pokud mám něčeho méně, jiný druh přidám, místo petržele lze dát pastinák, kedlubnu používám gigant, celerovou nať nahrazuji řapíkatým celerem. Lze přidat i jiné bylinky (libeček, pažitku). Očištěnou zeleninu buď postrouháme nebo rozsekáme.. já sekám v robotu, lze i pomlít. A protože dělám většinou z dvoj nebo trojnásobné dávky, vypařím si dětskou vaničku, do které posekanou zeleninu dávám (sekám na střídačku, je pak méně práce s promícháváním) a průběžně prosypávám solí a míchám. Když je hotovo, nechám posolenou zeleninu chvíli si tzv. sednout, pak naposlet promíchám a plním do sklenic. Stačí i ty od instantní kávy s umělohmotným víčkem. Uchovávám ve sklepě. Opravdu vydrží dlouho, i více než rok. Přidávám do polévek, omáček.. všude, kde by se musel použít masox nebo polévkové koření. Vhodné i pro malé děti, je to bez konzervantů. Jen doporučuji buď sklenice polepit černou izolepou nebo je skladovat v papírových pytlíkách, opravdu by ta směs měla být ve tmě, působením světla bledne. Na chuti se nic němění, jen vizuálně to není ono.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
@Pavla
(upraveno)
3. 6. 2012, 22:31
Báječné. Už jsem tohle nedělala několik let. Zase se na to vrhnu. Díky za připomenutí a inspiraci
Bylinka1
(upraveno)
1. 4. 2012, 9:00
Lenpod
(upraveno)
11. 10. 2011, 14:53
Tak jsem udělala dle Vašeho postupu 3násobnou dávku, a bylo toho požehnaně (11 sedmiček a 1 třílitrovka). a to jsem si ještě zbytek dala do sušičky a vysušila, takže jsem získala i sušenou vegetu dobrou na chleba s máslem, pomazánek,...i na cestování .
Vera N
(upraveno)
17. 8. 2011, 7:49
L_B
(upraveno)
16. 8. 2011, 15:46
Dani, prosim, kolik je z teto davky sklenic?
Alexa61
(upraveno)
17. 6. 2011, 10:40
aby som to spravne chapala, cisla znamenaju dekagramy?
Bylinka1
(upraveno)
1. 4. 2012, 9:01
@Alexa61
viz.první věta
lidare
(upraveno)
16. 6. 2011, 12:46
taky to dělám,ale já ty skleničky nechám chvilku zatáhnout v troubě.Zdá se mi že ta zelenina je pak šťavnatější,ale jen můj dojem a mi se to pak líbí že to stáhne i tu sůl a není to tak slané.Jinak dobré
mil4a
(upraveno)
16. 6. 2011, 11:04
Taky dělám.Na dochucení polévek a pod maso je to super.